Aleksij Kobal z razstavo Podtaknjenci ironizira današnji položaj družbe

Po dobrih desetih letih se je v Mestno galerijo Nova Gorica s samostojno razstavo vrnil Aleksij Kobal. Svoja najnovejša dela je slikar koprskih korenin naslovil Podtaknjenci in razložil, da naslov povzema mentaliteto sodobnega časa - ko pod našim nadzorom nekaj zraste. Na platna različnih velikosti je ujel laboratorije, v katerih vzgajajo sodobno paradigmo.

Slikar Aleksij Kobal v novogoriški galeriji razstavlja svoja najnovejša dela, ki jih je na odprtju predstavil pesnik in filozof Andrej 
Medved (desno). Foto: Matej Vidmar
Slikar Aleksij Kobal v novogoriški galeriji razstavlja svoja najnovejša dela, ki jih je na odprtju predstavil pesnik in filozof Andrej Medved (desno). Foto: Matej Vidmar

NOVA GORICA > Aleksij Kobal (1962) ima za seboj obsežen in raznolik slikarski opus, v katerem se vseskozi zrcalita neomajna vera v moč in sporočilnost slikarske podobe. Rodil se je in odraščal v Kopru, sedaj pa živi in kot svobodni umetnik dela v Ljubljani. Za svoje likovno udejstvovanje je prejel več priznanj in nagrad, med drugim leta 2016 tudi nagrado Prešernovega sklada. Sodi med najvidnejše domače slikarje srednje generacije.

Zrcalo družbe, ki podtika

Po dobrih desetih letih se je s samostojno razstavo vrnil v novogoriško galerijo, kjer je na ogled postavil cikel del, ki jih je naslikal v zadnjem letu. Naslovil jih je Podtaknjenci, zanje pa izbral tehniko akril/olje na platnu. “Težko je opazovati, kako se razvija in kakšen postaja današnji svet, ter pri tem ostati povsem ravnodušen. Moje slike so zato zrcalo družbe,” pravi slikar, ki je s svojimi deli navadno družbenokritičen. “Naslov razstave povzema podtaknjenost, pojav, da pod našo kontrolo nekaj zraste, to pa prenašamo tudi v znanstvena in družbenopolitična mnenja,” dodaja in se navezuje na abstraktnost svojih del, ki pa s seboj nosijo pomenljiva sporočila.

Aleksij Kobal

slikar

“Postajamo duhovne spake v svetu, v katerem je vsega na pretek.”

S svojimi deli izraža svoje misli, obenem pa skuša sprožiti vprašanja o današnjem svetu pri gledalcu. Na sliki, ki jo je naslovil Gojenje raja, upodablja ciprese, ki rastejo iz naftnih cistern. “Ker neokrnjene narave ni več, s svojimi deli ironiziram trenutni položaj narave, da se zavemo položaja, v katerem smo se znašli,” še razloži.

Duhovne spake v svetu izobilja

Slike odlikujejo izrisani detajli, ki se tudi ponavljajo. “Pri ponavljanju motivov gre za reciklažo,” razkrije slikar. Barva, ki prevladuje, pa je zelena. “Zelena barva nastopa podzavestno. Predvsem v svoji fluorescentni različici poudarja tehnologijo, izraža pa tudi svetlobo, ki je rahlo strupena, ta žar pa razkriva potrošniško logiko, da naj bi bili vsi enaki,” dodaja. “Postajamo duhovne spake v svetu, v katerem je vsega na pretek,” sklene. Na platna različnih velikosti je Aleksij Kobal tako ujel laboratorije, v katerih vzgajajo sodobno paradigmo.

Poleti se razstava seli v Velenje

“Ti objekti so nekakšni lebdeči mehurji, stekleni baloni ali svetlo temne geometrije, arhitektura, diagonale in premice, ki izražajo nekakšno tesnobo in občutek izgubljenosti. /.../ Razstava torej ponuja enkratno doživetje in 'odkritje' novega, vedno enigmatičnega Aleksija Kobala,” pa je svoj pogled na najnovejša dela koprskega slikarja nanizal pesnik in filozof Andrej Medved, ki je tudi pisec besedila v katalogu razstave.

Razstavo Podtaknjenci so v Mestni galeriji Nova Gorica, kjer bo na ogled do 10. maja, pripravili v sodelovanju z Galerijo Velenje. Tja se seli poleti, kjer bo na ogled od 20. junija do 20. julija.


Najbolj brano