“Zvonili” so v evropskem parlamentu

“Petje v osrednji avli evropskega parlamenta je bilo nepozabno. Slovenska pesem je po mogočni stavbi odmevala s takim zanosom, da se je njena vibracija dotaknila mimoidočih, nam pa vzbudila narodno zavest,” je po uspešnem gostovanju v Belgiji povedala zborovodkinja cerkvenega pevskega zbora Zvon iz Ilirske Bistrice Damjana Kinkela. Zvonovci so se po Belgiji potepali štiri dni.

Cerkveni mešani pevski zbor Zvon pred sedežem evropske komisije.
Cerkveni mešani pevski zbor Zvon pred sedežem evropske komisije. 

BRUSELJ > Ideja o gostovanju verjetno enega najboljših zborov na Bistriškem in širše se je utrnila asistentu evropskega poslanca Andreju Černigoju, ki se je pred nekaj leti z Vipavskega priženil v brkinsko vasico Smrje. “Ko sem jih prvič slišal, sem bil izredno presenečen,” pravi Černigoj in dodaja, da se mu je takoj porodila ideja o gostovanju v Bruslju.

Peli so povsod, kamor so prišli

Pevce je povezal z umetniki, ki ustvarjajo za Karitas in katerih dela zbira v razstavo Jožica Ličen, sicer Černigojeva rojakinja. Ko je prišlo še povabilo evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, je bilo gostovanje pred vrati. Organizacijo je Černigoj opravil skupaj s članico zbora Heleno Valenčič, pot pa jih je vodila na sedež evropskega parlamenta, stalno predstavništvo Slovenije pri Evropski uniji, slovensko veleposlaništvo v Bruslju in tamkajšnji slovenski pastoralni center.

“Peli smo povsod, kamor smo prišli,” pravi zborovodkinja Damjana Kinkela, ki je 25 pevcev postrojila tudi v številnih cerkvah, trgih in celo na plaži Severnega morja. “Seveda je bilo najbolj svečano v avli parlamenta, nepozabno in enkratno pa na glavnem trgu v Bruslju. Čeprav niso razumeli ne besedila ne jezika, so se številni mimoidoči vključili v naše petje, z nami poplesavali … skratka, enkratno vzdušje!”

V štiridnevnem gostovanju so si poleg Bruslja ogledali še mesti Aachen in Brugge ter Severno morje. Ob spomeniku slovenskemu predsednikovanju Evropski uniji, ki so ga postavili leta 2008 in na katerem je zapisan prvi verz Zdravljice, so ponosno zapeli tudi našo himno.

Nepozabno doživetje

“Kljub 60 let razlike med najmlajšo članico in najstarejšim članom zbora smo bili neverjetno usklajeni v prepevanju, prav tako pa vedno pripravljeni na skupno zabavo. Čeprav smo v štirih dneh spali vsega skupaj za eno pošteno noč ali pa ravno zaradi tega, bo naše popotovanje ostalo nepozabno! In verjetno prav vsi komaj čakamo naslednje,” je polna nepozabnih vtisov povedla pevka Tjaša Mlakar.

Z Zvonovci je v Belgijo potovalo tudi deset umetnikov 24. mednarodne kolonije Umetniki za Karitas, ki so svoje umetnine postavili na ogled v prostorih stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju. Namen gostovanja je bila tudi podpora gibanju umetnikov za Karitas, za kar so pevke in pevci pred potovanjem pripravili številne dobrote in poskrbeli tudi za pristno domače kulinarično vzdušje. Z donacijo so podprli tudi delovanje slovenskega pastoralnega centra v Bruslju, ki številnim Slovencem pomaga pri vključevanju v belgijsko oziroma evropsko družbo.


Najbolj brano