Nocoj bodo kresovanja, jutri pa budnice in prvomajska srečanja

Po vsej Primorski bodo številna srečanja in prireditve v počastitev 1. maja. V Novi Gorici bodo postavili mlaj, na Markovcu bo tradicionalno kresovanje, spet pa bo živahno tako v Opatjem selu, kjer so prvomajsko srečanje oživeli lani, kot na Socerbu, kamor se vrača po dveh desetletjih.

Kot že vrsto let bo tudi letos zagorel kres na Markovcu. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Kot že vrsto let bo tudi letos zagorel kres na Markovcu. Foto: Zdravko Primožič/FPA

PRIMORSKA > Po dobrih dveh desetletjih bo Socerb znova prizorišče praznovanja mednarodnega praznika dela, le da tokrat organizacija ne bo v rokah sindikatov, ampak koprske občine skupaj z gostilno Švab iz Hrastovelj. Vstopnine ne bo, prireditev se bo začela ob 10. uri. Namenjena bo vsem generacijam, na kar kaže tudi program z otroško animacijo Maša in Medved ter nastopi gledališke skupine Dekani, folklorne skupine Val, harmonikarjev, zasedbe Gedore in DJ Merengeja.

V počastitev 1. maja bodo nocoj, na predvečer praznika, v Obalni sindikalni organizaciji - KS 90 organizirali tradicionalno prireditev na Markovcu. Do tja se bodo udeleženci odpravili iz koprske Taverne, kjer se bodo zbrali ob 19.30. Z baklami se bodo sprehodili do kresišča ob Osnovni šoli Antona Ukmarja, kjer jih bo nagovoril častni predsednik KS 90 Boris Mazalin. Sledila bosta slavnostni prižig kresa ob spremljavi godbe na pihala iz Marezig ter nastop dua Dober dan.

V Ankaranu bodo, kot običajno, zadnji aprilski večer prižgali kres na plaži v Valdoltri. Spremljevalnega programa ne bo.

Kresovanje in predpraznično druženje so napovedali tudi na Slavniku. Koča bo odprta, začeli bodo ob mraku.

Pevci Kulturnega društva Lovski pevski zbor Dekani vabijo danes, 30. aprila, ob 17. uri pred spomenik v Dekanih, nato pa na obhod vasi, da bi s pesmijo počastili dan upora proti okupatorju in praznik dela.

V Piranu ne bo večjih kresovanj. Ne napovedujejo jih niti Izolani, ki pa se bodo 1. maja prebudili s tradicionalno budnico Pihalnega orkestra Izola. Koračnica bo zadonela ob 6.30 na Trgu padlih za svobodo in nato v Kortah, na Maliji in Šaredu. Zvoki orkestra bodo odmevali tudi v Livadah in pred Hotelom Delfin, pri Srednji šoli Izola, v Parku Pietro Coppo, na Sončnem nabrežju in Velikem trgu. Orkester bo svoj prvomajski pohod sklenil predvidoma ob 10. uri na Manziolijevem trgu.

Številne prvomajske budnice na Bistriškem

Na Bistriškem ohranjajo tradicijo prvomajskega srečanja na Kozleku, kamor skupaj vabita Občina Ilirska Bistrica in Planinsko društvo Snežnik oziroma njegova planinska skupina Podgora. Prvomajske budnice pa se bodo na Bistriškem začele že ob 6.30 na Placu, nadaljevale pa v Trnovem, Podtaboru, Dolnji Bitnji, Ostrožnem Brdu, v Preložah in v Zajelšju.

Postojnska godba 1808 pa bo razveseljevala tako postojnske kot tudi pivške občane. Prvi bodo njihovo budnico že ob 6. uri slišali v Postojni, ko bodo godbeniki odšli od bara Brne do doma upokojencev. Godbeniki bodo nato nastopili še v Zagorju, Palčju, Kleniku, Pivki, Hruševju, Dilcah, Landolu, Bukovju, Belskem, Studenem in Strmci.

Vaška skupnost Juršče in Planinska sekcija društva Juršče tokrat vabita na 19. prvomajski tradicionalni pohod na Kršičevec. Zbor pohodnikov bo ob 8. uri v Jurščah na sredi vasi.

V Društvu Kraški slavček Kobjeglava - Tupelče pa bodo s praznovanjem začeli že danes. Ob 18. uri se bo začel pohod po gozdnih poteh do vasi Lukovec. Po zaključku pohoda bodo prižgali kres. Glasbeniki Pihalnega orkestra Komen bodo ob 7.15 najprej nastopili v Dutovljah, nato pa z nastopi nadaljevali po vaseh v komenski občini (Hruševica, Kodreti, Lisjaki in Kobdilj), zaključili pa bodo pri sosedih v Kostanjevici na Krasu in Vojščici.

Na prvomajsko potepanje pa vabijo tudi v Gornji Branici. Pohodniki se bodo zbirali do 9.30 v Kodretih, na poti pa si bodo med drugim lahko ogledali lepote braniške doline iz Štjaškega hriba. V Pliskovici se bodo ob 10. uri zbrali pod latnikom evropskega prijateljstva in od tam odšli na bližnji hrib Volnik.

Pihalni orkester Divača bo svojo pot začel že ob 6. uri, ko bodo s prvomajsko budnico prebudili prebivalce Divače, nadaljevali bodo v Gorenjah, Sežani, Kačičah, Danah, Paredu, Matavunu, Naklem, Zavrhku, Podgradu, Barki, Varejah, Misličah in Vatovljah.

V občini Hrpelje-Kozina bo Brkinska godba 2000 najprej zbudila prebivalce Hrušice ob 6.30, potem se bodo odpravili po naseljih v občini naslednjem vrstnem redu: Javorje, Gradišče, Slope, Tublje, Hrpelje, Rodik, Kozina, Prešnica, Petrinje, Klanec in Beka.

Od Lakenessa do Opatjega sela

Tudi po severni Primorski se bodo vrstili manjši in večji kresovi. Pred mestno hišo v Novi Gorici bodo danes s konjsko vprego s Trnovega ob 16.30 pripeljali Goriški mlaj, kjer ga bodo okrasili, v Borovem gozdičku pa bodo taborniki Roda soških mejašev ob 20.30 zakurili kres, ki mu bo ob 21.15 sledil koncert Tinkare Kovač. V prvomajsko jutro se bodo meščani zbudili z budnico Goriškega pihalnega orkestra med 6.20 in 11. uro. Mlaj v Šempetru bodo dvignili danes ob 20. uri, v Vrtojbi pa ob 21. uri, v Šempetru sledi kresovanje.

V Ajdovščini bo kresovanje za grajskim obzidjem, za vzdušje bo skrbel Trio Turna. Med drugim bodo kresovali v Erzelju, kjer se bo druženje začelo ob 18. uri, ob 21. uri bodo prižgali kres, zbirali bodo prispevke za nakup defibrilatorja.

Na prizorišču poletnega festivala Lakeness v Volčji Dragi bodo člani Društva Mladi Renče-Vogrsko peto leto zapored priredili največje kresovanje na Goriškem. Začelo se bo ob 21. uri, koncertirali bodo Zablujena generacija in Odprava zelenega zmaja. V občini Kanal bosta večja kresova v Anhovem in pri vodohranu na smučišču v Kalu, oba bodo prižgali ob 20. uri. V Posočju bodo med drugim kresovali na Grahovem ob Bači, v Čezsoči in v kampu Rut v vasi Svino.

Prvomajskih srečanj bo manj. Na prireditvenem prostoru v Opatjem selu se bo 1. maja prireditev Opajske pravce od včeraj, za danes in jutri začela ob 15. uri. Slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor, ob kulturnem in zabavnem programu, tradicionalni kraški kuhinji, stojnicah in srečelovu bo še koncert skupin Kingston in Amor.

Tradicionalno prvomajsko srečanje bo tudi na Predmeji. Začelo se bo v Ajdovščini z jutranjo budnico Pihalnega orkestra Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina, ob 9. uri se bodo pohodniki podali na Predmejo, kjer se bo ob 15. uri začel kulturni program. Osrednji govornik bo vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić, sledi zabava.

Na predvečer 1. maja bo ob 19. uri na Mestnem trgu v Idriji tradicionalni promenadni koncert Godbenega društva rudarjev. To bo 1. maj začelo z budnico v Idriji in Spodnji Idriji. Na tradicionalnem prvomajskem shodu Socialnih demokratov ob 15. uri bo slavnostni govornik Milan Brglez. Osrednja prvomajska prireditev v občini Cerkno bo 19. pohod na Kojco ob 8. uri, v organizaciji orehovškega društva Vidaunk. Zgodil se bo ne glede na vreme.


Najbolj brano