Obtoženi dveh umorov v Krkavčah ni priznal krivde

“Ne priznam krivde,” je bilo vse, kar je na koprskem sodišču danes povedal 71-letni Marko Matić, obtožen umora svoje polsestre in njenega moža. Na sojenju bo s svojim zagovornikom poskušal dokazati, da ju je ubil v samoobrambi.

“Ne priznam krivde,” je bilo vse, kar je  na koprskem sodišču danes 
povedal 71-letni Marko Matić. Foto: Tomaž Primožič/FPA
“Ne priznam krivde,” je bilo vse, kar je na koprskem sodišču danes povedal 71-letni Marko Matić. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Tragedija se je v Krkavčah zgodila 4. avgusta lani, ko je Marko Matić prišel k zdaj pokojnima zakoncema Grbac. Zaradi smrtnih ran je v mlaki krvi pod lopo ob hiši mrtev obležal 83-letni Angel Grbac, njegovo 75-letno ženo Milko pa so s hudimi poškodbami odpeljali v izolsko bolnišnico, kjer je po nekaj tednih umrla. Matić je policiste počakal na prizorišču grozljivega zločina. Po pridržanju in zaslišanju pri preiskovalni sodnici so ga odpeljali v pripor, od koder sta ga danes pravosodna policista pripeljala na koprsko okrožno sodišče.

Koprsko državno tožilstvo mu očita dva umora. Okrožni sodnik Julijan Glavina je Matića najprej vprašal, ali razume, kar mu očita tožilstvo. Odgovoril mu je pritrdilno, na vprašanje, ali prizna krivdo za očitani kaznivi dejanji, pa je Matić odvrnil: “Ne priznam krivde.”

Zato bo sodišče razpisalo sojenje. Sodnik Glavina je že ugodil predlogu obtoženčevega zagovornika Branka Gvozdića, da postavi izvedenca psihiatrične stroke. Odvetnik je predlagal, naj izvedenec ugotovi, ali sta bili obtoženčeva volja in zavest usodnega dne okrnjeni in do kakšne mere. Matića naj bi, kot je dejal odvetnik, zakonca Grbac fizično napadla, celo s strelnim orožjem, zato naj bi obtoženi takrat ravnal v samoobrambi. Izvedenec naj bi ugotovil še, po katerem udarcu naj bi zakonca izgubila zavest. Po obtožbi naj bi se namreč Matić s številnimi udarci izživljal nad pokojnima.

Iz odvetnikovih dokaznih predlogov lahko razberemo, da naj bi tistega dne obtoženi prišel k zakoncema, da pregovorita svojega soseda, ki naj bi njegovega sina napadel z mačeto, naj preneha z grožnjami. Odvetnik je še dejal, da je tožilstvo zmotno prepričano, da naj bi bili v ozadju tragičnega dogodka odprti sodni spori zaradi nepremičnin.

Odvetnik je predlagal zaslišanje še nekaterih prič, med drugim strokovnjakinjo iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija in nekatere kriminaliste, ki so opravili hišno preiskavo na naslovu pokojnih. Odvetnik je še predlagal, da sodišče pridobi spis okrajnega sodišča, kjer poteka civilni spor, o popisu premoženja v hiši pokojnih. V eni od omar v spalnici je bil namreč revolver. Odvetnik je predlagal še zaslišanje domačina, ki bi lahko potrdil, da naj bi zakonca sovaščanki grozila, da ju bosta ubila, policisti pa so pri njiju takrat našli orožje. To naj bi vedel tudi obtoženi, zato je bil po besedah zagovornika v strahu za svoje življenje.

Matiću bo sodil sodnik Glavina, brez sodnikov porotnikov. Sojenje bo razpisal, ko bo sodišče dobilo izvedensko mnenje psihiatrične stroke. SP


Najbolj brano