Knjiga te bo preživela

V začetku je bila beseda, za njo so prišle še druge, bilo jih je vse več, potrebovale so dom - in dobile so knjigo. Po svetu jo slavimo danes, 23. aprila, praznovanje pa pri nas letos ni le v znamenju 230. obletnice francoske revolucije, marveč tudi 200. obletnice smrti razsvetljenca Valentina Vodnika.

Smo dokaj razsvetljeni, nas prepričujejo številke: pri noči knjige sodeluje več kot 150 krajev po Sloveniji in v zamejstvu, kakih 100.000 bralk in bralcev bo spoznavalo, kar je že zdavnaj ugotovil ameriški akademik Charles W. Eliot: “Knjige so najtišje in najzvestejše prijateljice, najbolj dosegljive in modre svetovalke ter najpotrpežljivejše učiteljice.”

Knjiga je temeljni zidak našega naroda, z nižjim davkom pa bi potrdili, da je nekaj več od običajnega gradbenega materiala.

Še je podatkov, ki nam vlivajo korajžo: že skoraj 60 let imamo bralno značko, ki vsako leto v svet besede popelje več kot 140.000 otrok, četrtina Slovencev je vpisana v knjižnice, kjer na leto zabeležijo 25 milijonov izposoj, prijele so se knjigobežnice, lesene hiške, v katerih prebrane knjige čakajo na nove bralce ...

So pa tudi manj vesela dejstva, dodajajo v pisateljskem društvu: v zadnjem desetletju se je obseg domačega založništva prepolovil, avtorski honorarji so padli na četrtino, sredstva za nakupe v splošnih in šolskih knjižnicah ne dosegajo polovice predpisanih standardov ... Knjige so predrage in kupimo jih premalo. Prav nocoj, po izteku javne razprave o predlogu sprememb zakona o davku na dodano vrednost, bodo v Narodni galeriji v sklopu 24. Slovenskih dnevov knjige pripravili javno tribuno o stanju založništva in knjigotrštva ter pozvali k “temeljitemu zasuku v odnosu do slovenske knjige in pisave”.

Knjiga je temeljni zidak našega naroda, z nižjim davkom pa bi potrdili, da je nekaj več od običajnega gradbenega materiala. Ničelni davek je edini kulturni “za slovensko knjigo, najmanjši skupni imenovalec slovenske omike in civilizacije ter majhno upanje in obet za našo prihodnost”, so leta 2006 poudarili v peticiji - prvopodpisanemu Roku Zavrtaniku, direktorju založbe Sanje, ki letos s podporo javne agencije za knjigo organizira noč knjige, sledijo podpisi mnogih, tudi danes že pokojnih; tu so Kristina Brenkova, Tone Pavček, Miloš Mikeln, Janko Moder, Zoja Skušek, Aleš Debeljak, Rapa Šuklje ...

Knjiga, ki so ji skorajšnji konec začeli napovedovati že kmalu po iznajdbi, je preživela že marsikoga in marsikoga še bo. Morda tudi slovenska.


Preberite še


Najbolj brano