V slačilnici naj bi šel denar iz rok v roke

Milan Mandarić je posloval z gotovino, z njo je plačeval tuje nogometaše v FC Koper, denar na roko pa so igralci dobivali tudi kot stimulacijo po tekmah. Tako so včeraj na sodišču povedali Tomaž Bele, Jani Bačić, Dejan Škerlič in Goran Malenić, vsi štirje povezani z delovanjem nogometnega kluba, v času Popovičevega županovanja pa tako ali drugače povezani tudi z županom.

Milan Mandarić  in Popovičevi se bodo najbrž še srečevali v sodnih 
dvoranah. Foto: ZIGA ZIVULOVIC JR.
Milan Mandarić in Popovičevi se bodo najbrž še srečevali v sodnih dvoranah. Foto: ZIGA ZIVULOVIC JR.

LJUBLJANA > V sporu, ki poteka med Solzo Popovič, mamo nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča, in Milanom Mandarićem, se je sodišče srečalo tudi s trditvami, da Mandarić nikoli ni posloval z gotovino. Na enem od minulih narokov je to povedal nekdanji nogometaš in tesni Mandaričev sodelavec Mladen Rudonja. Mandarić je tudi v svojih javnih izjavah, ki jih je dal za Primorske novice, večkrat ponovil prav to: “Nikoli nisem potreboval gotovine in nikoli nisem posloval z gotovino.”

Kdo je komu kaj dolžen?

Podatek, kako je posloval Mandarić, je pomemben pri razčiščevanju, kdo ima v tej zgodbi prav. Solza Popovič namreč trdi, da je bila posojilna pogodba, s katero ji je Mandarićevo podjetje MM Investicije leta 2007 posodilo 485.000 evrov za nakup lokala v Žusterni, le fiktivna. Ona naj bi bila tista, ki je Mandariću, ki je potreboval gotovino, prva dala denar, in sicer v domači spalnici v bankovcih po 500 evrov. Mandarić naj bi ji nato ta denar s fiktivno posojilno pogodbo samo vrnil.

Solza Popovič se, čeprav je sprožila tožbo, ni udeležila niti ene obravnave v sodni dvorani.

Mandarić na drugi strani vztraja, da je šlo pri teh 485.000 evrih za posojilo, ki ga je podjetje MM Investicije nakazalo na račun Popovičeve, ko je prišel čas za vračilo, pa se je začela dolžnica na vse načine izmikati. Zaradi tega je Mandarić na koprskem sodišču sprožil postopek izvršbe na premoženje Popovičevih. Solza Popovič je postopek izvršbe ustavila z vložitvijo tožbe, o kateri poročamo. Dokler postopek ne bo pravnomočno končan, se izvršba ne more nadaljevati.

V slačilnici se je delila gotovina

Četverica prič, ki so včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču izpovedovale, kaj vedo o poslovanju Milana Mandarića, je povedala enako: Mandarić je posloval z gotovino. Člana upravnega odbora FC Koper Goran Malenić, ki je v Popovičevem mandatu postal direktor občinskega stanovanjskega sklada, in Dejan Škerlič, ki je bil na občini Popovičev svetovalec, sta za to, da naj bi Mandarić nogometašem denar plačeval na roko, vedela po pripovedovanju drugih. Jani Bačić, nekdanji direktor Marjetice, je kot funkcionar Nogometne zveze Slovenije poznal govorice, da naj sredstva na računu nogometnega kluba ne bi zadostovala za redno delo kluba.

Tomaž Bele, direktor FC Koper v obdobju, ko ga je prevzel Milan Mandarić, pa je povedal, da je gotovino, ki mu jo je dal Mandarić, včasih med igralce razdelil tudi sam. Ko Hrvaška še ni bila v EU, hrvaški igralci pri nas niso imeli urejenega statusa, zato so te fante plačevali na roko. Igralci naj bi na roko prejemali tudi stimulacije. Če je bil letni proračun kluba nekje med milijon in 1,2 milijona evrov, so po Beletovih besedah v gotovini porabili vsaj polovico tega zneska. Pri tem je šlo tudi za plačilo hrane, prevozov in drugih stroškov. Ko je Mandariću rekel, da se mu takšno poslovanje ne zdi v redu, naj bi ga Mandarić grobo zavrnil.

Trditve Rudonje, da Milan Mandarić ni delal z gotovino, je Bele komentiral: “Jaz trdim, da se je poslovalo z gotovino.” Bele med drugim pravi, da naj bi Mandarić gotovino hranil v trezorju v NLB. Povedal je tudi, da naj bi imel Mandarić včasih težave z zagotavljanjem gotovine, zato naj bi šel Rudonja večkrat v Bošamarin po gotovino k Popovičevim.

Glavna obravnava brez Solze Popovič

Z zaslišanjem Beleta, Bačića, Škerliča in Malenića je sodišče včeraj končalo glavno obravnavo, sodbo pa bo strankam vročilo pisno. Mandarića včeraj ni bilo na sodišče, prisoten je bil le eden od njegovih zagovornikov Jernej Kos.

Nina Cek Perhavec, zagovornica tožnice, pa je v sodni dvorani sama že ves čas. Včeraj je ugovarjala temu, da se glavna obravnava konča brez zaslišanja njene stranke Solze Popovič. Sodišče je Popovičevo vabilo precej časa, a je tožnica svojo odsotnost opravičevala z zdravniškim opravičilom. Zdravstvena zavarovalnica je julija lani ugotovila, da opravičilo ni utemeljeno, zaradi česar na upravnem sodišču še vedno poteka upravni spor. Cek Perhavčeva je sicer lani avgusta sodnici predlagala, naj Popovičevo zasliši na domu, Kos pa je odsotnost tožnice ves čas razumel kot očitno izmikanje sodišču in zavlačevanje sodnega postopka.


Najbolj brano