Manj za sanacijo klifa, nič za vodne športe

Predlog proračuna, ki ga piranski občinski svetniki še niso sprejeli, se vrača na njihove mize. V četrtek se mu bodo posvetili v prvem branju, sprejemali pa naj bi ga 10. maja. Proračun je po novem tanjši za 515.000 evrov, kolikor naj bi znašalo posojilo, s katerim so želeli še letos izpeljati maritimno ureditev Centra za vodne športe na Bernardinu.

Za sanacijo klifa bodo  letos namenili zgolj 150.000 evrov. Foto: Alenka Penjak
Za sanacijo klifa bodo letos namenili zgolj 150.000 evrov. Foto: Alenka Penjak

PIRAN > Občina Piran je med vsemi istrskimi občinami še edina, ki ni sprejela letošnjega proračuna. Predlog, ki ga je marca svetnikom predstavil župan Đenio Zadković, je ostal brez politične podpore županove stranke Gibanje za občino Piran (GZOP), kritični so bili tudi v drugih političnih strankah. Župan je dan pred sejo na facebooku napovedal, da bo na sprejemanje proračuna vezal tudi svoj županski mandat, na seji pa se je odločil, da takšna poteza ne bi bila smiselna, in je predlagani proračun zgolj umaknil.

GZOP želi natančne številke

“Proračun je popravljen in vanj je občinska uprava vnesla domala vse predloge, ki so jih občinski svetniki vložili v obliki amandmajev,” poudarja župan Zadković.

Posojilo za 1,3 milijona evrov

V občini načrtujejo za dobrih 25 milijonov evrov prihodkov in slabih 30 milijonov evrov odhodkov. Zaradi gradnje zdravstvenega doma pa se bodo dolgoročno zadolžili za vsaj 15 let v višini 1,3 milijona evrov.

A Kristijan Cerovac, vodja svetniške skupine GZOP, pravi, da še zmeraj niso zadovoljni: “Ne moremo sprejeti 30 milijonov težkega proračuna, ne da bi natančno vedeli, kako bo denar, namenjen velikim naložbam, kot je gradnja zdravstvenega doma v Luciji, porabljen. Čakamo, da nam strokovne službe pokažejo zahtevano dokumentacijo, in upamo, da bo to postalo običajno.”

Robert Fakin z liste Tomaža Gantarja Naš kraj pa zagotavlja, da bodo predlagani proračun podprli. “Moramo uporabiti razum in deblokirati proračun. Proračun je vodilo, kako naj bi poslovali skozi leto, in ga lahko kadarkoli spremenimo z rebalansom. V občini so strokovne službe, ki so odgovorne za svoje delo, imamo tudi nadzornike, in osebno res ne nameravam šteti, ali bodo za zdravstveni dom kupili tisoč ali tisoč in eno opeko, če lahko karikiram.”

Več za krpanje cest

Za ureditev klifa v Fiesi je v novem predlogu proračuna namenjenih samo še 150.000 evrov in ne več 650.000, kot je bilo prvotno mišljeno. Za ta denar lahko klif očistijo kamenja in deloma popravijo peš pot. Namesto za sanacijo klifa pa so pol milijona evrov prerazporedili glede na želje, ki so jih z amandmaji vložili svetniki. Tako so 200.000 evrov namenili urejanju cest, enkratni znesek ob rojstvu otroka so s 150 evrov zvišali na 250, dodatnih 130.000 evrov bo prejelo Turistično združenje Portorož, 20.000 evrov pa bodo namenili za aktivnosti, ki jih čakajo ob prijavi za Evropsko prestolnico kulture.


Najbolj brano