Blizu 700 tekmovalcev

Med velikonočnimi prazniki morje pred Izolo in Bernardinom po tradiciji preplavi nešteto belih jader. Za prizor, ki se spet obeta ta konec tedna, sta zaslužna Jadralni klub Burja in Jadralni klub Pirat, ki že tri desetletja organizirata Izola Spring Cup in Velikonočno regato. Letos so v Istri jadralci iz 15 držav.

Utrinek z velikonočne regate optimistov, ki jih na kopnem po 
tradiciji spremlja veliko staršev in drugih spremljevalcev.  Foto: Andrej Škopac
Utrinek z velikonočne regate optimistov, ki jih na kopnem po tradiciji spremlja veliko staršev in drugih spremljevalcev.  Foto: Andrej Škopac

IZOLA, PORTOROŽ Dani pred uradnim odprtjem 32. Izola Spring Cup je bilo prijavljenih 236 jadralcev (178 posadk) iz enajstih držav, nastop na 27. Velikonočni regati pa je do včeraj potrdilo kar 450 tekmovalcev iz Avstrije, Azerbajdžana, Hrvaške, Nemčije, Madžarske, Italije, Lihtenštajna, Malte, Nizozemske, Portugalske, Srbije, Slovaške, Ukrajine in Slovenije.

Jadralci, njihovi starši in trenerji se že teden dni zbirajo na prizoriščih, medtem ko so gostitelji v polni pripravljenosti, da jih sprejmejo medse in jim pričarajo nepozabno vzdušje, zaradi katerega se športniki v Istro že leta radi vračajo.

Polne sobe v Izoli in Portorožu

Pomen tako množičnega obiska za promocijo Izole in Portoroža v mednarodnem prostoru je težko izmeriti v številkah, so pa vpliv Velikonočne regate na lokalni turizem lani ocenjevali strokovnjaki s Fakultete za turistične študije v Portorožu. V raziskavi so ugotovili, da v prazničnem obdobju četrtina udeležencev ustvari med sedem in osem nočitev v hotelih, četrtina je enako dolgo nastanjena pri zasebnikih, za bivanje pa porabijo povprečno 625 evrov na osebo.

Od jadralskih gostov imajo učinek tudi gostinci, pri katerih posamezniki za hrano in pijačo odštejejo približno 245 evrov, za jadralne pripomočke v času obiska namenijo do 140 evrov na osebo, za spominke 55, za druge izdelke in storitve pa približno 77 evrov.

Z vrednotenjem ekonomskega učinka bodo nadaljevali, pravi predsednik JK Pirat Marjan Matevljič, saj jim študija poleg prihodkov iz gostinske dejavnosti in naslova nočitev nudi tudi natančnejši vpogled v splošno zadovoljstvo obiskovalcev. Od 50 anketiranih jih je prireditev 32 ocenilo z zelo dobro in 12 z odlično. Ne gre prezreti še skritih potencialov, ki so prihodnost takih prireditev.

Nič brez prostovoljcev

Tako Velikonočna regata kot Spring Cup sta velik organizacijski zalogaj, ki ga ne bi bilo mogoče izpeljati brez srčnih prostovoljcev. V organizacijo je vpetih več kot 100 ljudi, ki si večinoma vzamejo dopust, pa čeprav so za delo nagrajeni le s sendvičem. Razlog za požrtvovalnost se skriva v pripadnosti in želji po napredku, saj vsi vpleteni obenem spoznavajo novosti, osvajajo sodobne tehnologije in ohranjajo kondicijo za bodoče posebne dogodke.


Najbolj brano