Zasukati krivuljo

Razvlečen razpored 28. kroga prve slovenske nogometne lige bosta v ponedeljek sklenila Krško in Domžale, odprl pa ga bo današnji obračun Olimpije in Gorice.

Žiga Lipušček (v skoku) je v letošnji sezoni štirikrat zatresel mrežo 
tekmecev, enkrat tudi Olimpijino. Foto: Leo Caharija
Žiga Lipušček (v skoku) je v letošnji sezoni štirikrat zatresel mrežo tekmecev, enkrat tudi Olimpijino. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Medtem ko iz klubskih pisarn še vedno odmeva medijski molk, novogoriški privrženci pričakujejo, kakšen bo odgovor nogometašev v Ljubljani. Na sredinem treningu so jim najbolj goreči navijači izrazili podporo, še bolj bučno bi nemara proslavili zmago nad lanskimi prvaki. Z Olimpijinimi privrženci namreč ne gojijo ravno prijateljskih odnosov, sicer pa so jih nogometaši Gorice v Stožicah že znali prijetno presenetiti.

Tretji medsebojni dvoboj v športnem parku ob koncu jeseni je pripadel Ljubljančanom, a odtlej se je na obeh straneh veliko zamenjalo. Tudi nekaj trenerjev. Novogoričane in Ljubljančane sta vodila Miran Srebrnič in Zoran Barišić, ki sta bila na klopi tudi ob prvem letošnjem obračunu v Stožicah, kjer so bili Novogoričani kljub spornemu sodniškemu kriteriju celo na pragu zmage. Z remijem so se takrat obdržali pod vrhom lestvice, sicer pa so Novogoričani v prvenstvenem uvodu nove sezone doma tudi že ugnali Olimpijo. Ljubljansko mrežo je tedaj načel Žiga Lipušček, ki je hitro zadel tudi v nedeljo proti Krčanom, a so nato Novogoričani vseeno ostali praznih rok.

5

trenerskih rošad je v letošnji sezoni opravila Olimpija, ki jo drugič vodi Safet Hadžić

Kapetan Gorice po včerajšnjem treningu ni hotel pogrevati preteklih dogodkov, na katere ne morejo več vplivati. So pa v pogovorih oziroma sestankih poskušali začrtati usmeritev za naprej. “Pomembna sta sedanjost in prihodnost. Pogled na lestvico ni najlepši, a v igri je še precej točk. Vse imamo v svojih rokah. Nič še ni izgubljeno, v Stožice ne gremo z belo zastavo. Verjamem, da nam lahko uspe,” je povedal Lipušček, ki bo tudi danes v Ljubljani nepogrešljivi del bržkone spet številčno okrepljene obrambne vrste. V njej bo tako kot na preostalih igralnih mestih tudi nekaj rošad.

Zaradi kartonov bosta manjkala Matteo Tomiček in Uroš Celcer, ki je Ljubljančanom letos zabil dva gola. Tako kot tudi povratnik po odsluženi kazni Andrija Filipović, ki je tudi sicer na dvobojih z Olimpijo posebej nabrušen. Morda bo dodaten navdih iz današnjega soočenja črpal tudi njegov napadalni partner Etien Velikonja, ki ima v nogometnem spričevalu tudi (pre)kratko epizodo v zeleno-belem dresu. Motiva vsekakor ne manjka Saši Kolmanu, pa čeprav bo moral zaradi kazni današnjo tekmo pospremiti s tribun. Včeraj je na treningu vseskozi spodbujal svoje nogometaše, morda pa se uresniči njegov zmagovalni poziv. Z zasukom rezultatske krivulje bi se lahko do konca sezone znebil oznake začasni trener.

“Ni predaje, prav nasprotno. Motivacija in mobilizacija sta na najvišji ravni. Gotovo smo dovolj kakovostni, da osvojimo potrebne točke za obstanek. Ne dvomim, da bomo v Ljubljani odigrali dobro tekmo, ki po razmerjih moči na lestvici pomeni več nam kot Olimpiji. Fantom je treba v prvi vrsti povrniti samozavest, saj znajo igrati nogomet,” je povedal Kolman, ki ga bo danes na klopi nadomestil pomočnik Florijan Debenjak.


Najbolj brano