Zadković si želi Metropolovo plažo pospraviti pod občinsko okrilje

Eden najbolj zanemarjenih delov portoroške plaže je gotovo plaža hotela Metropol, po domače lucijska. Že od leta 1994 je plaža v lasti hotela, odkar pa je Metropol prešel v hrvaške roke, novi lastniki niso pokazali zanimanja za njeno urejanje. Direktor piranske občinske uprave Aleš Buležan pravi, da se bo to spremenilo: “Smo pred podpisom sporazuma s hoteli Metropol, da postane ta del plaže last piranske občine.”

Metropolova plaža je najbolj zanemarjen del portoroške obale. Foto: Alenka Penjak
Metropolova plaža je najbolj zanemarjen del portoroške obale. Foto: Alenka Penjak

PORTOROŽ >“Že pol leta se dogovarjamo s hoteli Metropol in prišli smo do ugotovitve, da bi vendarle lahko predčasno prekinili pogodbo,” pravi direktor piranske občinske uprave Aleš Buležan. Plažo si želijo obnoviti do prihodnje poletne sezone.

Hoteli Metropol so s piransko občino že leta 1994 podpisali večletno pogodbo za upravljanje s plažo, pod njo pa se je v imenu občine podpisal Andrej Grahor. Metropol je dobil pravico uporabe tega dela plaže za obdobje 50 let in se zavezal, da bo za plažo skrbel. Hoteli Bernardin so ga medtem prodali verigi Remisens v lasti hrvaške družbe Liburnia Riviere Hoteli. Njen je tudi hotel Lucija. V hrvaškem podjetju pogovorov s piransko občino niso komentirali.

99 let naj bi Istrabenz turizem upravljal s plažo nasproti hotela Kempinski, 50 let naj bi hoteli Metropol upravljali z lucijsko plažo.

Prenova lucijske plaže prihodnje leto

Aleš Buležan pojasnjuje, da bi po dogovoru hotel Metropol občini dal ploščad in zelenico v brezplačno uporabo za nedoločen čas. Na vprašanje, kaj bo občina v zameno dala Metropolu, Buležan ne ponudi jasnega odgovora. Piranska občina bi lahko plažo prevzela že 30. septembra letos. Takrat bodo namreč potekle najemne pogodbe z gostinci, o čemer jih je Metropol že obvestil, novih pogodb pa ne bi več podpisovali.

Kakšen bo njen videz, je odvisno tudi od pogovorov z zavodom za varstvo narave, saj v obalnem pasu živijo zaščiteni leščurji in trava pozejdonka.

Hotelska soba in nič drugega

Dr. Marijana Sikošek, predavateljica poslovnega turizma in managementa dogodkov na portoroški Turistici, meni, da Portorož potrebuje kar nekaj infrastrukturnih premikov. “Marsikaj glede tako imenovane splošne infrastrukture, kamor sodijo tudi ceste in pločniki, bi se lahko dodelalo in pripomoglo k ustvarjanju podobe šarmantnega Portoroža, kakršno smo že videli in bi jo radi znova. Urejenost vsakega kraja je pogoj za boljšo predstavitev kraja in pogoj za kakovostno življenje, na prvem mestu domačinov. Razumljivo pa je, da moramo tudi gostu, ki je pripravljen pri nas preživeti svoj dopust, nekaj ponuditi. V nasprotnem postane kraj le prostor, kjer ima turist hotelsko sobo in nič več kot to,” pravi Sikoškova.

Dogovori z Rusom

Z Rusom Leonidom Kačurjem, ki je lani za približno tri milijone evrov kupil Taverno in kegljišče ter sanitarije, ki so jih uporabljali gostje bližnjega lokala Alaya, prav tako iščejo možnosti za boljše sodelovanje. Ko domačini in turisti pogledujejo proti nekdanji Taverni, še zmeraj vidijo le sledi vandalizma in številne smeti.

Rus čaka na zeleno luč za gradnjo manjšega hotela s petimi zvezdicami. Občina je že prejela njegov predlog za sprejem odloka o podrobnem prostorskem načrtu za območje Taverne, s katerim bi mu dovolila gradnjo objekta do višine treh nadstropij. Ali bo Rusu uspelo ali pa bo Taverna ostala smetišče, je odvisno tudi od občinskih svetnikov. Še preden bo Kačur izpeljal načrte, pa je občini obljubil, da bo območje očistil. V Alayi upajo, da jim bo še letos dovolil uporabo stranišča, ki je v bližnji Taverni. V nasprotnem Alaya, ki najemnino nakazuje hotelom Metropol, ne bo mogla dobiti obratovalnega dovoljenja, saj nima lastnih toaletnih prostorov.

Občini pločnik, Grafistu del vrta

Portoroška plaža s prenovo lucijskega dela še ne bo povsem urejena, saj zanemarjen ostaja del med Tivolijem in tržnico. Tudi tu še vedno velja tako imenovana stoletna pogodba, ki jo je prav tako leta 1994 občina sklenila s takratnimi lastniki. Kasneje je Istrabenz Turizem leta 2004 načrtoval rušenje objektov pred hotelom Kempinski in ureditev parkovnih površin, ko pa je zabredel v finančne težave, je leta 2009 objekte prodal družbi Grafist. Kot lastnik hotela Kempinski pa se danes podpisuje Miodrag Kostić.

“Pogodba z Istrabenz turizmom nas prav tako ovira pri določenih naložbah. Pogodbo bi radi razdrli in dosegli dogovor z Grafistom. Tako bi občina pridobila pločnik ter nadaljevala z urejanjem promenade, Grafist pa del zemljišča, ki gleda proti morju in na katerem bi lahko razširili gostinsko teraso. Če nam bo dogovor uspel, bo Grafist tudi obnovil objekt, ki ga ima v lasti,” pravi Buležan in dodaja, da nadzidava objektov ne bo mogoča, saj prostorskega akta za to območje ne bodo spreminjali. Prenova bi potekala postopoma in bi trajala dve leti.

Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož, opozarja, da so koraki piranske uprave skladni s strategijo turizma, ki jo je občina sprejela lani. “Delamo na tem, da Portorož razvijemo, da vanj pripeljemo več dogajanja. Če bo uprava projektom naklonjena, bomo hitro napredovali.”


Komentar novinarja

Alenka Penjak

Uredite že enkrat ta Portorož!

Te dni Portorož že utripa v ritmu turizma. Nemški turisti si delijo promenado z italijanskimi, fotografirajo se na pomolih, namakajo palce v morju, iščejo kepico sladoleda in kavo, čez nekaj dni pa jih že ni več. Ko so obalne skupnosti v začetku 90. let minulega stoletja risale prostorske načrte, so dajale občutno večjo veljavo turistom kot domačinom. V nasprotnem denimo Istrabenz ne bi dobil 99 let dolgo lastništvo pločnika nasproti hotela Kempinski. Saj se še spomnimo razlag, da gostje tega prestižnega ...

Preberi več

Najbolj brano