Triglav ne gre na misijo

“Ministrstvo za obrambo pozorno spremlja razmere v Sredozemskem morju, vendar v kratkoročnem obdobju, v letih 2019 in 2020, ne načrtuje ponovne napotitve večnamenske ladje Triglav 11 na izvajanje operativnih nalog v okviru operacije EU Sophia,” so povedali na ministrstvu za obrambo.

Triglav bo sodelovala v mednarodni vojaški vaji Adrion 2019 v Črni 
gori. Vnovičnega sodelovanja na misiji  Sophia v Sredozemlje pa za 
ladjo ne načrtujejo. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Triglav bo sodelovala v mednarodni vojaški vaji Adrion 2019 v Črni gori. Vnovičnega sodelovanja na misiji Sophia v Sredozemlje pa za ladjo ne načrtujejo. Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je namreč članice EU pozvala, naj v Sredozemlje znova pošljejo vojaške ladje za boj proti tihotapljenju migrantov v Evropo ter tihotapljenju orožja in nafte v Libijo, kjer so izbruhnili spopadi.

“Triglav 11 je do nadaljnjega v fazi operativnega premora. V operaciji Eunaffor MED/Sophia trenutno sodelujeta dva pripadnika Slovenske vojske, ki delujeta v poveljstvu operacije,” so pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Ladja Triglav 11 je normalno operativna in izvaja vse načrtovane aktivnosti, vključno s plovbami za usposabljanje posadke, so zatrdili. Tudi top na ladji deluje. “Marca se je udeležila enotedenske bilateralne pomorske taktične vaje s streljanjem na morju v Črni gori,” so povedali v Slovenski vojski. V prihodnjih mesecih bo v Črni gori sodelovala še na mednarodni pomorski vaji Adrion 2019. Po povratku pa na ladji načrtujejo vzdrževalna dela.

Triglav na zadnjo misijo odplula pred letom dni

Triglav je na zadnjo misijo v Sredozemlje s 37-člansko posadko odplula pred natanko letom dni, 20. aprila lani, in tam ostala do avgusta. Misijo je spremljala tudi smola, saj so se na plovbi do Sicilije pokvarili motorji in je morala na popravilo. To je stalo 43.545 evrov. Prav med njenim sodelovanjem v misiji Sophia je Italija z novo vlado začela zaostrovati politiko do reševanja migrantov v morju in skušala ovirati misijo.

Novo krizno žarišče v Libiji

Konec marca letos, ravno pred novim kriznim žariščem v Libiji, pa so države EU umaknile svoje ladje iz operacije Sophia in Sredozemlje nadzorujejo le z okrepljenim nadzorom iz zraka in v sodelovanju z Libijo. “Brez ladij Sophia ne more izpolnjevati svoje misije, ki vključuje tudi zagotavljanje spoštovanja embarga na uvoz orožja in nafte v Libijo,” je pred nekaj dnevi poudarila Mogherinijeva.

Ofenziva, ki jo je na libijsko prestolnico sprožil uporniški general Halifa Haftar, bi lahko po njenih besedah postala trajen konflikt, če bo v državo prišlo orožje, ki ga tam ne bi smelo biti.

“Državam sem priporočila, naj ne umaknejo ladij, ki delujejo v mednarodnih vodah, saj so bile te zelo učinkovite pri odvračanju tihotapcev migrantov,” je poudarila Mogherinijeva.

Libijska mednarodno priznana vlada, ki je sprožila protiofenzivo, je medtem posvarila, da bi lahko ob nadaljevanju ofenzive na Zahod skušalo pobegniti 800.000 ljudi.


Najbolj brano