Rdeča nit zmagovalnih idej ohranjanje narave

V Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica se je v sredo zvečer zaključilo vseslovensko tekmovanje Popri za najboljše podjetniške ideje mladih. Na njem je sodelovalo 314 mladih, ki so razvili 99 podjetniških idej. Med osnovnošolci je zmagala primorska ekipa Avaga z Osnovne šole Dobravlje z rešitvijo Avaga čistilec odtoka.

Tekmovanje Popri se je zaključilo s slavnostno prireditvijo  v SNG 
Nova Gorica. Foto: Jure Batagelj
Tekmovanje Popri se je zaključilo s slavnostno prireditvijo v SNG Nova Gorica. Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > “Rešitev je razvita s testiranji in več prototipi. Izdelek je pripravljen za prodajo. Ima praktično vrednost. Imeli so dober opis problema in rešitve,” je izbor zmagovalne ekipe med osnovnošolci utemeljila strokovna komisija, ki je med desetimi polfinalisti v vsaki od treh starostnih kategorij izbirala najboljše.

Avaga čistilec odtoka je zamašek za umivalnik, ki ga tok vode vrti, ob vrtenju pa na sito ulovi lase in vse ostalo, kar bi sicer zašlo v odtok. Je mehansko sredstvo za čiščenje, ki ne uporablja kemikalij in elektrike. Drugo mesto v tej kategoriji je s pametno zibko nina-nana prejela ekipa z Osnovne šole Draga Bajca v Vipavi.

Najboljši dijaški ekipi v New York

Med dijaki je prvo mesto zasedla ekipa s Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Novo mesto za rešitev Unibill. Gre za platformo za shranjevanje računov v elektronski obliki. Tudi drugo mesto je šlo v Novo mesto, ekipi tamkajšnje gimnazije, ki je razvila jabolčni sok z dodatkom vitaminov, mineralov in super zelišč Heijus. Zmago v kategoriji študentje in mladi do 29. let je dosegla Tina Turk, študentka iz Žužemberka, za lesen kemični svinčnik Skripsi, ki je neškodljiv za naravo in biorazgradljiv.

Poleg nagrad iz nagradnega sklada 5000 evrov se bosta najboljši dve dijaški ekipi udeležili mednarodnega tekmovanja Genius Olympiad, ki bo junija v ZDA, stroške potovanja in prijavnino pa jim krije Primorski tehnološki park, organizator tekmovanja Popri. Zmagovalka v kategoriji študentov pa se bo udeležila največje startup konference v Sloveniji - Podim.

Popri da mladim dragocene izkušnje

Po dopoldanskih kratkih predstavitvah polfinalistov so bili zmagovalci razglašeni na večerni prireditvi, ki jo je povezoval Klemen Bunderla, zbrane pa je navduševal raper Zlatko.

Zaključni dogodek je obiskal tudi častni pokrovitelj tekmovanja, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je ob tem povedal, da je podjetniška kultura še posebej pomembna v Sloveniji, kjer mala in srednje velika podjetja predstavljajo kar 99 odstotkov vseh podjetij in so steber slovenskega gospodarstva.

“Zato pozdravljamo natečaje, kot je Popri, kjer lahko mladi predstavijo svojo poslovno idejo, v katero so vložili svojo ustvarjalnost, inovativnost, timsko delo, tveganje,” je povedal in dodal, da se v tem procesu preizkusijo v javnem nastopanju, pridobijo oceno svojega znanja in povratno informacijo o podjetniški ideji, vse to pa so dragocene izkušnje za njihove kasnejše korake v poslovni svet.


Najbolj brano