Pri Tinci v Desklah nikdar ni dolgčas

Medgeneracijski center Pri Tinci v Desklah odpre med tednom vsak dan vrata ob 8. uri in navadno pridejo tedaj tja “kafetkat” možje. Uro kasneje pa se zberejo žene. Posebej živahno je ob torkih.

V Medgeneracijskem centru Pri Tinci v Desklah ni nikdar dolgčas. Foto: Ambrož Sardoč
V Medgeneracijskem centru Pri Tinci v Desklah ni nikdar dolgčas. Foto: Ambrož Sardoč

DESKLE > Ko smo se Pri Tinci ustavili nedavno, so tam zbrane gospe v dobri družbi dajale duška svoji ustvarjalnosti. “Delamo s kosi blaga iz ajdovske Tekstine, ki smo jih dobile, ko smo šle vprašat za blago za pustne šeme. Nekaj blaga je ostalo,” so povedale. Vse so upokojenke in se redno srečujejo v medgeneracijskem centru v prostorih nekdanjega bifeja v kulturnem domu. Glavnina jih prihaja iz Deskel, med njimi so članice tamkajšnjega društva upokojencev, ki upravlja center.

Namesto plastičnih ekološke torbe

Gospe so ob našem obisku šivale barvite nakupovalne torbe iz blaga, česar so se lotile tudi zavoljo zavesti zmanjšati uporabo plastičnih vrečk. “Niso samo lepe, so tudi moderne,” so se odzvale na pohvalo, da na tisti mizi za krojenje in pod iglo starejšega, a nikakor ne slabega šivalnega stroja nastajajo prav lični izdelki.

Posebej živahno je ob torkih, ko skupina domačink da duška svoji ustvarjalnosti.

Za obema mizama so stale oziroma sedele poklicne šivilje, nekatere so nekoč delale v novogoriškem Idealu. Ena od njih se je med drugim spomnila, da so jim v tovarni postavljali visoke norme ob nizkih plačah, a tudi, da so bila oblačila kakovostna, blago dobro, navadno iz naravnih materialov in stkano pri nas. “Kje dobiš danes izdelke iz bombaža, če pa je vse plastika. Dokaz je, da ni treba oblačil niti likati in da majice ob potenju zaudarjajo,” so med kramljanjem o njihovih aktivnostih navrgle zgovorne dame.

Cela paleta izdelkov

In o tem, kaj počnejo, lahko s ponosom veliko povedo. Navadno je najbolj živahno ob torkih od 9. ure do zgodnjega popoldneva, ko žene v centru ustvarjajo. Kdaj tudi slikajo, sicer pa izdelujejo marsikaj: darilne škatlice, sveče v okvirjih iz plastenk, vaze, ikebane, okraske, kose oblačil, torbe in še številne druge izdelke. Tudi poslikavo dežnikov so si že omislile. Našteto potem uporabljajo za obdarovanje, kdaj delajo zase, včasih s posebnim namenom. In tako je zdaj že leta.

Enako dolgo center Pri Tinci služi tudi kot prostor za razstave, predavanja in drugo, zvečer se tam domačini zberejo na pikadu. In med vikendi prostore oddajajo za različne namene. V njih torej nikdar ni dolgčas, s čimer se na nek način nadaljuje tradicija pokojne Katarine Marinič - Tince, nekdanje najstarejše Slovenke, doma iz Deskel. Pri njej namreč naj ne bi bilo nikoli dolgčas.


Najbolj brano