Plan B za drugi tir: krediti bank

V družbi 2TDK pričakujejo, da bo EIB maja Sloveniji odobrila kredit za gradnjo drugega tira ob pogoju, da bo država dala poroštvo za ta denar. Če bi se kredit EIB v vrednosti 250 milijonov evrov Sloveniji izmaknil, ima 2TDK drug scenarij. “V takem primeru bomo projekt nadaljevali s komercialnimi bankami,” je poudaril generalni direktor 2TDK Dušan Zorko.

Gradnja dostopnih cest pod Kraškim robom se je že začela. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Gradnja dostopnih cest pod Kraškim robom se je že začela. Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Družba 2TDK je včeraj na 15 komercialnih bank poslala povpraševanje, pod kakšnimi pogoji so pripravljene kreditirati gradnjo drugega tira. Njihove odgovore pričakujejo do 27. maja.

EIB najugodnejša v kreditnem miksu

Za gradnjo bi bilo treba najeti za skupno 417 milijonov evrov kreditov pri Evropski investicijski banki (EIB), SID banki in komercialnih bankah. Kredit EIB v višini 250 milijonov bi bil v tem kreditnem miksu najugodnejši, ostaja pa vprašanje, ali ga bo EIB sploh odobrila.

417 milijonov evrov bi bil vreden celoten paket posojil za gradnjo drugega tira.

Odbor direktorjev EIB bi moral posojilo za gradnjo drugega tira odobriti 9. aprila, a ga ni, saj da je za to točko zmanjkalo časa. O posojilu naj bi odbor odločal na svoji majski seji.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je po tem razpletu povedala, da EIB posojilo pogojuje s poroštvenim zakonom. “Jaz sem prepričana, da bi se dalo posojilo dobiti tudi na drugačen način, res pa je, da bi bilo verjetno nekoliko dražje. In ker gre na neki način za javni denar, je verjetno naša dolžnost, da poiščemo najcenejšo možno varianto,” je pojasnila v začetku tedna.

“Ozadja” pri odločanju o kreditu EIB

Po informacijah, ki jih ima Dušan Zorko, je zakon o poroštvu države v medresorskem usklajevanju. Pričakuje, da bo odločitev države o poroštvu pozitivna in da bo državni zbor zakon sprejel še letos ali naslednje leto. Po pojasnilih 2TDK poroštvo sicer ni pogoj za samo odobritev kredita EIB. Država bi morala zakon sprejeti pred predvidenim črpanjem denarja iz tega vira, torej do leta 2022. Poroštvo države bi bilo sicer potrebno za vsa načrtovana posojila v skupni vrednosti 417 milijonov.

Zorko je večkrat ponovil, da pričakuje ugoden razplet odločanja o kreditu na majski seji odbora direktorjev EIB, saj da razlogov za zavrnitev kredita ni. Slovenija je izpolnila pogoje, ki jih je postavila EIB. Na vprašanje, zakaj projekt ne bi bil dober za EIB, če je dober za nepovratna kohezijska sredstva, pa je odgovoril: “Zato ker so razna ozadja. Verjetno je Napa (združenje severnojadranskih pristanišč Trst, Koper, Reka, Benetke in Ravenna op. a.) center več interesov.”

2TDK je trenutno v postopku pridobivanja 80 milijonov evrov kohezijskih sredstev. Odločitev Evropske komisije bi bila lahko znana jeseni. Pogodbi za 44 milijonov evrov in za 109 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev pa sta že podpisani. 44 milijonov mora 2TDK porabiti za pripravljalna dela do konca 2021, 109 milijonov pa za gradnjo tunelov do konca leta 2023.

Član uprave 2TDK Marko Brezigar pojasnjuje, da dela potekajo v skladu z načrti. V teku je gradnja 12 od 23 dostopnih cest, izvajajo se arheološka dela, na 2TDK pa pripravljajo razpis za projekt za izvedbo (PZI). Razpis za gradnjo mostov in galerije Glinščica je že objavljen in bo odprt do 10. maja. Razpisi za glavna gradbena dela pa naj bi bili objavljeni do konca leta.


Najbolj brano