Nežne nove prebivalke

Uhati klobučnjak, morski klobuk in kolesce so novi prebivalci piranskega Akvarija. Odprtje bazena z najpogostejšimi vrstami meduz, ki živijo v slovenskem morju, so pospremili s fotografsko razstavo.

Trenutno imajo tri vrste meduz, v poletnih mesecih pa jih bo več. Foto: Katja Gleščič
Trenutno imajo tri vrste meduz, v poletnih mesecih pa jih bo več. Foto: Katja Gleščič

PIRAN > Bazen posebne ovalne oblike je del projekta Meduze okoli nas, za katerega so dobili tudi 58.000 evrov evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. “Tako smo v akvariju lahko razširili biodiverziteto in meduze približali javnosti,” pravi strokovna vodja Akvarija Piran Manja Rogelja.

Meduz doslej niso mogli prikazovati, saj niso imeli primernega akvarija. “Meduze so zelo občutljive. V običajnem akvariju z robovi nežne meduze ne zdržijo niti tri minute. Akvarij mora biti njim povsem prilagojen, torej ne sme imeti nobenih ostrih robov, in imeti mora posebej uravnotežen tok v samem bazenu,” opozarja Rogelja. Bazen z meduzami je sicer povezan v sistem celotnega akvarija, a ima svojo črpalko.

V Akvariju so v okviru projekta zaposlili sodelavca, ki bo skrbel za meduze, med drugim tudi za njihovo prehrano; najraje imajo planktonske ličinke solinskega rakca.

Manja Rogelja je pred nedavnim, ko so v slovenskem morju lovili meduze za Akvarij, opozorila še na onesnaženje slovenskega morja: “Vsaka druga stvar, za katero mislimo, da je meduza, je v resnici plastična vrečka.”

V sredo so v Akvariju pripravili tudi fotografsko razstavo Meduze okoli nas, za katero sta fotografije poleg Manje Rogelja prispevali še Tihomir Makovec in Irena Frkovič. Razstavo bodo kasneje ponudili na ogled tudi na drugih razstavnih mestih v Istri, denimo, šolam in knjižnicam.


Najbolj brano