Vse se rodi iz ljubezni do plesa

Jazz balet, salsa, bachata, hip hop, break dance, družabni skupinski plesi, zumba, solisti, dvojice, tekmovalne skupine in formacije, predšolski malčki in upokojenke ter vse generacije vmes že deset let pišejo plesno zgodbo ajdovskega plesnega kluba ADC, za katerim stoji Ajdovka Alice Stojko Saliu. Ob rojstnem dnevu so Ajdovščini na dveh plesnih večerih poklonili plesno predstavo Nekoč se je začelo.

 Za deseto obletnico so plesalci plesnega kluba     ADC Ajdovcem poklonili dva plesna večera s plesno predstavo Nekoč se je začelo.  Foto: Erna Furlan
Za deseto obletnico so plesalci plesnega kluba ADC Ajdovcem poklonili dva plesna večera s plesno predstavo Nekoč se je začelo.  Foto: Erna Furlan

AJDOVŠČINA > Ajdovki Alice Stojko Saliu se je pred dobrimi desetimi leti uresničila ena velikih želja. Po skoraj dvajsetletni predanosti plesu in zaključku aktivne plesne kariere v latinsko-ameriških in standardnih plesih je svoje znanje družabnih plesov predajala novim plesalcem, hkrati pa se je navdušila nad hip-hopom. Leta 2008 je stopila na samostojno pot in v Ajdovščini skupaj s kolegico ustanovila Plesni center ADC (Alice Dance Company), v okviru katerega je leto kasneje, v 2009, zaživel tudi plesni klub. S svojim motom “S plesom se svet vrti!” je za ples v Ajdovščini navdušila tako mlade kot starejše, skupaj se jih je v teh letih zbralo že več kot tisoč. Že v prvem letu so se plesalci plesnega kluba ADC na številnih tekmovanjih izkazali z odličnimi rezultati, vrhunski nastopi ter najvišja mesta pa so ostali stalnica. A tekmovalni uspehi niso vse, kar šteje, pravi direktorica, koreografinja in trenerka Alice Stojko Saliu.

“Ples ljubim in to občutenje želim prenesti tudi na druge. Plesne korake lahko uči vsak, sama pa želim plesalcem pokazati, kako ljubiti ples. Seveda si želim, da bi čim več ljudi plesalo, da bi ples postal del našega vsakdanjega življenja,” pravi Alice Stojko Saliu, ki dodaja, da je skrivnost uspeha plesnega centra v mestu, kot je Ajdovščina, v vztrajnosti, pogumu, predvsem pa v ljubezni do plesa.

“Vesela sem, da se dober glas o nas širi. In ko mladi plesalci zaradi različnih obveznosti odidejo od nas, so jim odprta vrata v večje klube, hkrati pa k nam prihajajo izjemni plesalci iz drugih klubov. Nismo največji, delamo pa na kakovosti in tako se uresničuje moja vizija.”

Za deseto obletnico so plesalci plesnega kluba po zaslugi predane ekipe ADC Ajdovcem poklonili dva plesna večera s plesno predstavo Nekoč se je začelo. V plesni zgodbi, ki jo je z uvodnim in zaključnim besedilom pospremil Bojan Podgoršek, se izraža človekova razpetost v odločitvi za dobro ali zlo, ki pa se v tej pripovedi konča srečno, z veseljem in s pozitivno energijo, ki so jo na odru nabito polne Dvorane prve slovenske vlade pričarali plesalci.


Najbolj brano