Kolesarska karavana s pogledom na Predmejo

Primorski ljubitelji kolesarstva si pred dirko po Sloveniji lahko vnaprej podčrtajo 21. in 22. junij, ko bosta tretja in četrta etapa.

 Foto: Stanko Gruden/STA
Foto: Stanko Gruden/STA

LJUBLJANA > Znane so tudi podrobnosti petdnevne dirke ekstra kategorije, ki se bo začela 19. junija v Ljubljani in končala 23. junija v Novem mestu. Prav v prvi in zadnji etapi naj bi na svoj račun prišli sprinterji, v preostalih treh pa bo na zelo razgibanem terenu v ospredju lov na zeleno majico najboljšega v skupnem seštevku. V drugi etapi naj bi vzpon na Celjsko kočo pred ciljnim spustom v Celje že poskrbel za selekcijo. Sledi prva etapa s primorskim pridihom. Cilj bo v Idriji, kamor se trasa dirke po Sloveniji vrača po letu 1994. Pred ciljnim spustom čaka kolesarje strm vzpon na Medvedje Brdo.

Še več klancev bo na sporedu naslednji dan. Med Novo Gorico in Ajdovščino je le 28 ravninskih kilometrov, a so prireditelji in gostitelji četrte etape poskrbeli za traso, ki bo že sama po sebi spodbudila napadalne kolesarje. Po startu se bodo podali v Kanal, zavili v Plave, kjer jih čaka vzpon na Vrhovlje in potem čez Višnjevik na Dobrovo. Skozi Šmartno in Hum se bodo po Sabotinski cesti vrnili v Novo Gorico. Nato jih bo trasa vodila po obvoznici mimo Šempetra, skozi Volčjo Drago v Renče. Sledi vzpon na Trstelj, vrtenje pedal do Komna in spust v Branik. Kolesarji se bodo nato dvignili v Štanjel in se nato v Kobdilju spustili do Manč v Vipavo. Sledi vožnja do Ajdovščine, potem pa še krog na Predmejo in ciljni spust v Ajdovščino čez Col.

Dirka po Sloveniji

1. etapa: Ljubljana - Rogaška Slatina, 171 km;

2. etapa: Maribor - Celje, 146,3 km;

3. etapa: Žalec - Idrija, 169,8 km;

4. etapa: Nova Gorica - Ajdovščina, 153,9 km;

5. etapa: Trebnje - Novo mesto, 156,6 km.

Na 26. dirki po Sloveniji torej ne bo ciljnega vzpona niti vožnje na čas, zato utegne biti dirka še bolj nepredvidljiva. Enako velja za konkurenco. Jasno je le, da bo na dirki pet ekip svetovne serije.


Najbolj brano