Goga in batler na državno srečanje

V nedeljo so v SNG Nova Gorica na slavnostnem zaključku Linhartovega srečanja 2019 gledaliških skupin severne Primorske podelili priznanja najboljšim igralcem in predstavam. Občinstvo si je nato ogledalo še izbrano predstavo Kaj je videl batler? dramske skupine iz Grgarja v režiji Radoša Bolčine, ki se je uvrstila tudi na državno Linhartovo srečanje.

Robert Cotič (z leve), Neža Orel, Timotej Mrak in Ana Kavčič so prejeli priznanja za najboljše moške 
in ženske vloge, grgarska dramska skupina  pa se je poleg idrijske uvrstila na državno tekmovanje. Foto: Foto atelje Pavšič Zavadlav
Robert Cotič (z leve), Neža Orel, Timotej Mrak in Ana Kavčič so prejeli priznanja za najboljše moške in ženske vloge, grgarska dramska skupina pa se je poleg idrijske uvrstila na državno tekmovanje. Foto: Foto atelje Pavšič Zavadlav

NOVA GORICA > Javni sklad RS za kulturne dejavnosti območnih izpostav Nova Gorica, Ajdovščina, Idrija in Tolmin je tudi letos priredil Linhartovo srečanje za amaterske gledališke skupine, ki delujejo na severnem Primorskem in v zamejstvu. Namen festivala je prikazati in nagraditi najbolj kakovostne ljubiteljske gledališke predstave in s tem spodbuditi razvoj in kakovostno rast tovrstne gledališke produkcije.

Sodelovalo je enajst amaterskih skupin

Letošnje Linhartovo srečanje severne Primorske je sooblikovalo enajst dramskih skupin. Gledališko društvo Kontrada iz Kanala je zaigralo predstavo Pravi Slovenec, pravi Slovenec?, ki sta jo napisala Josip Drobnič in Peter Harl, režiral pa Peter Harl. Amaterska skupina igralskega društva iz Neblega v Goriških brdih je uprizorila Varno hišo za moške avtorja Roberta Marca, ki jo je režirala Ana Facchini. Dramski odsek Prosvetnega društva Štandrež je zaigral predstavo Bosa v parku. Njen avtor je bil Neil Simon, režiser pa Janez Starina. Joe Orton je napisal komedijo Kaj je videl batler?, ki jo je uprizorila dramska skupina iz Grgarja pod režisersko taktirko Radoša Bolčine. Gledališka skupina Z vseh vetrov Društva Simon Jenko Temnica je zaigrala Kartoteko (junakove sanje). Avtor dela je Tadeusz Rozewicz, režiserja pa Maja Blagovič in Vladimir Jurc. Amaterska gledališka skupina ŠOOV Kulturno-prosvetnega društva Lipa Šempas je zaigrala delo Jane KrušičMa kej tazga!, ki jo je režirala Alenka Vidrih. Dramska skupina Kulturno-turističnega društva Zarja iz Bilj in gledališka skupina Kulturnega društva Sovodnje pa sta letos uprizorili vsaka svojo izvedbo predstave Nona. Njej avtor je bil Roberto Cossa, v Biljah jo je režirala Ana Facchini, v Sovodnjah pa Kristina DiDio. Beneško gledališče si je izbralo predstavo Alda NicolajaGlavna vaja, ki jo je režiral Gregor Geč. Dramatično društvo Idrija in Gimnazija Jurija Vege Idrija sta uprizorila Dogodek v mestu Gogi Slavka Gruma pod režisersko taktirko Ane Kržišnik Blažica. Kulturno društvo Jurko Gore pa je zaigralo Balado o Karolini ŽašlerToneta Partljiča, ki jo je režiral Marko Lapajne.

Po dve nagradi za najboljši ženski in moški vlogi

Vse predstave si je ogledala in strokovno spremljala Tjaša Črnigoj. Predlagala je tudi nagrade za najboljše igralce in predstave.

V nedeljo so podelili priznanje za žensko vlogo Ani Kavčič za vlogo Karoline Žašler v predstavi Balada o Karolini Žašler, priznanje za moško vlogopa je šlo v roke Timoteja Mraka za vlogo Ibra v isti predstavi. Priznanje za žensko vlogo je prejela tudi Neža Orel za vlogo Marte v predstavi Nona dramske skupine iz Bilj. Priznanja za moško vlogo se je razveselil tudi Robert Cotič za vlogo doktorja Rancea v predstavi grgarske skupine.

Predstavi Dogodek v mestu Gogi in Kaj je videl batler? sta dosegli regijsko raven in se bosta potegovali za uvrstitev na državno Linhartovo srečanje - Festival gledaliških skupin Slovenije 2019, ki bo konec septembra v Postojni.


Najbolj brano