Prireditve na prostem bodo pod streho

Na ploščadi ob kulturnem domu v Bukovici, ki je stičišče občinskega dogajanja, naj bi letos zgradili nadstrešnico. Prireditve na prostem bodo tako pod streho. V kulturnem domu nameravajo urediti muzejsko zbirko, ki bo predstavljala razvoj obrti oziroma gospodarstva v občini.

Na ploščadi ob kulturnem domu v Bukovici  naj bi letos  zgradili 
nadstrešnico. Foto: Leo Caharija
Na ploščadi ob kulturnem domu v Bukovici naj bi letos zgradili nadstrešnico. Foto: Leo Caharija

BUKOVICA > Nadstrešnico na ploščadi ob kulturnem domu bodo gradili s pomočjo denarja, ki si ga je občina Renče-Vogrsko zagotovila na razpisu Las v objemu sonca za projekt Kul-Stik. Predvidoma bo stala 67.000 evrov, občina bo zagotovila približno 30 odstotkov denarja. Z novo pridobitvijo bodo lahko del kulturnega dogajanja preselili izven kulturnega doma in ponudili tudi dodatne vsebine. Kot pravi župan Tarik Žigon, bo nadstrešnica zgrajena do konca leta.

Na razpisu Las v objemu sonca si je občina zagotovila tudi denar v okviru projekta Kuj.me. Ta predvideva razširitev mreže manjših muzejev oziroma zbirk, ki bi v ruralnih okoljih predajala obrtniško znanje in ohranjeno dediščino. Občina Renče-Vogrsko bo v okviru projekta v kulturnem domu v Bukovici, v sodelovanju z Goriškim muzejem, postavila manjši muzej. Uredili naj bi ga do začetka prihodnjega šolskega leta predstavljal pa bo pričevanja, predmete in fotografije v zvezi z lokalnimi obrtmi in industrijsko dediščino. Pred domom v Bukovici pa so v preteklih dneh namestili polnilnico za električne avtomobile. “Vsi omenjeni projekti so sofinancirani, tako da se vsaj del denarja vrne občini,“ poudarja župan.

Ker si želijo, da bi bil kulturni dom čim bolje obiskan oziroma izkoriščen, nameravajo sprejeti tudi nov pravilnik o oddajanju prostorov v najem. Sedaj veljata namreč dva, za zgornje prostore (velika dvorana in dvorana Zorana Mušiča) in za kletne prostore. Občinska uprava je prejela več pobud za spremembo pravilnikov. Največ se jih je nanašalo na znižanje cene najema dvoran, predvsem pa na ukinitev plačila varovanja kletnih prostorov.

Pri najemu prostorov v kleti je namreč treba plačati še storitev varovanja. “Novi pravilnik je poenoten za zgornje in spodnje prostore in je bolj fleksibilen. V kletnih prostorih ne bo več obvezen varnostnik. Radi bi zagotovili, da se prostori čim več koristijo, da se ljudje v njih srečujejo in družijo in da je tudi prihodek večji,” razlaga župan.

O novem pravilniku bodo svetniki odločali na današnji seji občinskega sveta, na kateri bodo med drugim sprejemali tudi letošnji občinski proračun.


Najbolj brano