Najmanj zanimivo je na vrhu

Za deseterico klubov v prvi slovenski nogometni ligi je tretja četrtina sezone. Pred zadnjim obratom lahko z gotovostjo trdimo le, da bomo dobili novega državnega prvaka.

Trenutki veselja pri nogometaših Gorice so to pomlad redki. Foto: Fotolado
Trenutki veselja pri nogometaših Gorice so to pomlad redki. Foto: Fotolado

NOVA GORICA > Mariborčani spomladi ne blestijo, na drugi strani pa so edina neporažena ekipa v letu 2019. V osmih tekmah so še povečali naskok pred Olimpijo. Po jesenskem delu je bila prednost devet točk, zdaj znaša dvanajst. Branilci lovorike, ki so vso sezono na vrtiljaku trenerskih menjav, pozimi pa so tudi občutno posegli v igralski kader, so še vedno korak ali dva pred preostalo konkurenco.

Domžale se skušajo približati vodilnemu slovenskemu dvojcu, a zdi se, da se je razlika v letošnji sezoni še povečala. Na pomlad so klonili tudi v obeh medsebojnih dvobojih. V soboto so nesrečno in nespretno ostali praznih rok v Mariboru, ki je spomladi ob treh remijih petkrat zmagal. Vsakič z minimalno prednostjo. Daljši pozitiven niz je uspel tudi Muri, ki je s štirimi zmagami na zadnjih petih tekmah odebelila svoj točkovni izkupiček in se približala nogometni Evropi.

4

točke je v tretji četrtini sezone osvojila Gorica, najmanj med vsemi prvoligaši

Za Sobočane je pomemben tudi podatek, da niso prejeli zadetka na petih prvenstvenih tekmah. Pri tem so dvakrat slavili tudi v gosteh, kjer pred tem niso imeli pretiranega uspeha. Edine zmage so se veselili v 15. krogu 4. novembra v Kidričevem, na novo so morali čakati do 7. aprila, ko so osvojili tri točke v Novi Gorici. Vajo je Mura nato ponovila še pretekli konec tedna v Celju proti neposrednemu tekmecu za evropsko vozovnico.

Z gostitelji so Sobočani opravili na hitro, oba zadetka so dosegli v prvih štirih minutah igre, za preostalo so poskrbeli v obrambi, kjer so zaustavili najboljšega strelca prve SNL Rudija Požega Vancaša. Mura je z rezultatsko stanovitnostjo ta čas gotovo glavni kandidat za četrto mesto, na lestvici pa se je otresla spremstva Celjanov in Kidričanov. Aluminij je imel tudi precej smole in bi si po prikazanem zaslužil več od poraza v Stožicah, kjer bo v petek gostovala Gorica.

Tudi Novogoričani so tako kot Olimpija pred kratkim opravili trenersko rošado, ki pa se rezultatsko ni obnesla. Proti Krčanom ni pomagala niti enajsterica z več obrambnimi nogometaši. Že viden scenarij se večkrat ponavlja. Po dvobojih s Celjem, Triglavom in Rudarjem je Gorica spet zapravila rezultatsko prednost. Nič se ne izide v novogoriško korist, tudi ko lovijo tekmeca, kar je znamenje moštvenega neravnovesja. Drugo vprašanje je, kako in s kom bodo dosegli želeno ravnotežje, ki je boju za obstanek nadvse pomembno. V napadalni polovici jim namreč ne uspe povezati igralnih vrst, zato se v največji meri zanesejo na prekinitve.

Velenjčani so, če ne drugega, po trenerski rošadi doživeli strelski preporod. Za zdaj je Novogoričanom v tolažbo le, da je bil Triglav, ki zaseda odrešilno osmo mesto, v zadnjih treh krogih enako neuspešen in torej ni osvojil niti točke. Imajo pa Kranjčani precej več izkušenj v napetem boju za obstanek, saj praktično vsako sezono bijejo bitke za prvoligaško preživetje, nad katerim po zmagi v Novi Gorici še niso povsem obupali niti pri zadnjeuvrščenih Krčanih.


Najbolj brano