Kdo se boji močnih barv?

V osnovnih barvah prihaja pomlad, pardon, poletje. Žareče in vroče, živahno in napajajoče, zraven pa še modro pomirjujoče. Če parafraziramo naslov znane drame in še bolj slovitega filma: Kdo se boji močnih barv?

Ikeini poletni kvačkanci
Ikeini poletni kvačkanci 

Eleganci modro-rdeče kompozicije je nemogoče oporekati. Rdeča, modra in rumena. Na belem pesku pod sinjim nebom. V bolj abstraktni maniri pa na beli steni, kot znamenite Mondrianove slike, ki jih je začel ustvarjati v svojem pariškem obdobju po prvi svetovni vojni. Mondrianove kompozicije barvnih ploskev, povezanih ali razločenih s črnimi linijami, so navdihovale mnoge. Najdemo jih na usnjenih torbicah in kovčkih, na športnih copatih, v glasbenih video spotih, po njem so poimenovali računalniški jezik, morda najbolj znamenita od vseh pa je kolekcija ženskih oblek Yvesa Saint Laurenta iz leta 1965.

Od resnega do igrivega

Nanje me je spomnila tudi školjka za sedenje Kokon danske dvojice, arhitekta Kevina Hviida in oblikovalca Martina Kechayasa, četudi bi težko našli direktno povezavo. A stvari se pač mrežno oplajajo, navdihujejo ena drugo. Kokon, ki briše mejo med arhitekturo in dizajnom, je sicer navdihnil modernizem šestdesetih let prejšnjega stoletja. In njegova zgodba se spreminja z barvnimi kombinacijami, s katerimi se lahko spreminja naše razpoloženje vse od resnega, pa malo boemskega, do igrivega.

Oblikovalci se sicer res vse bolj izpostavljajo tudi s svojo etično držo, z opozarjanjem na probleme okolja. A dokler bo korporacijska mantra o rasti in dobičku obvladovala svet, so zelene tehnologije in trajnostni razvoj le črke na ekranu, črne tudi, če jih odenemo v žive barve.

Kako je igrati biljard na rdeči namesto na zeleni mizi, lahko poskusijo tisti, ki si bodo omislili razkošno Metamorfozo iz nove kolekcije Boca do Lobo. Če se drznost barve razkriva na njeni površini, pa je zabava za tiste, ki ne igrajo, skrita pod njo v nizu nogic, ki družno korakajo vsaka v svojem slogu.

Oblikovalka Bethan Gray je v sodelovanju s podjetjem Nature Squared ustvarila kolekcijo pohištva in dodatkov, ki so jo poimenovali Raziskovanje raja. Združila jih je strast do raziskovanja in uporabe naravnih, trajnostnih materialov, vse od jajčnih lupin, semen, dragih kamnov, usnja, perja, ostankov školjk, iz katerih nastanejo unikatni in lepi predmeti. Stare obrtne tehnike kombinirajo z najsodobnejšo tehnologijo.

Poklon opici indigo makak

Kaj imata skupnega stol, ki se kot veja vitko ukrivlja z vetrom, in opica zamišljenega, rahlo žalostnega obraza? Nič in veliko obenem. Makak je opica iz starega rodu, po svetu živi triindvajset različnih vrst. In če aktivisti za zaščito živali ne pretiravajo, so mnoge med njimi ogrožene. Ker, saj veste, tudi podnebne spremembe so izmišljotina. Človek ne sme kar vsega verjeti. No, vrsta indigo makak opic pa je že izumrla. In prav njej so se letos pri Moooiu poklonili z novimi izdelki iz serije z naslovom Izumrle živali. Na oblikovalskem tednu v Milanu tako obiskovalce med drugimi pozdravljajo tudi rdeče stkane opice.

Kenneth Cobonpue pa je na stol Zaza naslikal podobo drevesa. Drevesa, pod katerim sedimo in se hladimo v njegovi senci. Naslonjalo, ki malo spominja na palmovo vejo. Palme, ki jih za pridobivanje palmovega olja gojijo v ogromnih nasadih, pa izpodrivajo naravne gozdove in življenje v njih. In krog izumiranja se počasi zapira. Oblikovalci se sicer res vse bolj izpostavljajo tudi s svojo etično držo, z opozarjanjem na probleme okolja. A dokler bo korporacijska mantra o rasti in dobičku obvladovala svet, so zelene tehnologije in trajnostni razvoj le črke na ekranu, črne tudi, če jih odenemo v žive barve.


Najbolj brano