Sedmica, vredna 42 milijonov

Sony je svoj prvi DSLR aparat pokazal pred komaj 13 leti. A je ta tehnološki gigant imel opravka s tipali, že veliko preden se je spustil v digitalno fotografske vode. Do danes je predstavil kar 57 različnih modelov z izmenljivimi objektivi, od tega kar 28 modelov brezzrcalnih kamer. Med njimi vsekakor najbolj izstopa Sony Alfa 7R III, nabita z zmogljivostmi, predvsem pa s slikovnimi točkami.

 Kakovost posnetka polnoslikovnega tipala vas bo pustila brez 
besed.  Foto: Leo Caharija
Kakovost posnetka polnoslikovnega tipala vas bo pustila brez besed.  Foto: Leo Caharija

Sedmica je res zadetek v polno, a ne zaradi cene, kot bi kdo pomislil ob današnjem naslovu, temveč zaradi pikslov! Predhodnik današnje Alfine sedmice je bil model 7R II, ki so ga pri Sonyju predstavili že leta 2015, a odtlej niso počivali, saj so že dve leti kasneje napovedali aparat, ki smo pred dnevi dobili v roke.

Izobilje pikslov

Alfa 7R III ima polno slikovno tipalo 35 mm standarda z 42 milijoni slikovnih točk. Če bi želeli našteti vse njegove zmogljivosti, bi potrebovali veliko več prostora, saj knjižica z navodili tehta verjetno toliko kot telo aparata. Najbolj sta me prevzeli velikanska ločljivost in kakovost posnetka. Kot omenjeno, Sonyjevo tipalo premore 42 milijonov pikslov, kar nam da posnetek velikosti 7952 x 5304 pikslov. Za čim manj stresenih posnetkov so poskrbeli z vgradnjo petosne stabilizacije tipala v telesu aparata. Ta nam omogoča “umirjeno” fotografiranje z do 5,5-krat daljšimi časi kot pri normalnih razmerah. Najbolj me je presenetila natančnost samodejnega ostrenja oči ter novo, dvakrat hitrejše samodejno ostrenje in zmogljivost sledenja s samodejnim ostrenjem, ki ostri celo med neprekinjenim fotografiranjem. Tudi če oseba gleda dol ali stran od fotoaparata ali pa je celo delno zatemnjena, zadeva deluje!

“Strelja” kot brzostrelka

Ta zverina pa ne bi bila tako zmogljiva, če ne bi imela zmogljivosti zaporednega fotografiranja kar desetih posnetkov na sekundo v polni ločljivosti. In bodite pazljivi, saj strelja kot brzostrelka! Za perfekcioniste pa je na voljo fotografiranje s premikom pikslov (shift pixel). V tem načinu aparat naredi štiri zaporedne posnetke z zamaknjenim tipalom. Senzor se med fotografiranjem štirih zaporednih posnetkov premika po korakih ene slikovne pike, ta način pa omogoča še izdatno boljšo kakovost posnetka, vendar šele v kasnejši obdelavi, s priloženo programsko opremo. S sonyjem 7R III poleg fotografiranja lahko še snemate visoko resolucijske video posnetke ločljivosti 4K. Video zmogljivosti so podprte s celim naborom funkcij profesionalnih potreb, kot so časovna koda S-Log, HLG tonske krivulje in še mnoge druge.

Preizkusil sem ga v kompletu z objektivom 24-70 2,8 GM. To je resnično izjemen objektiv, ki tehta toliko, da med fotografiranjem dobite občutek, da v rokah držite samo objektiv, ne pa tudi fotoaparata. Kar je sicer v redu, če fotografirate predvsem iz roke.

Cena aparata brez objektiva je 3131 evrov, preračunano 74,5 evra na milijon pikslov, medtem ko objektiv stane 2630 evrov. Delovanje aparata sem preizkusil na tekmi gorskih kolesarjev v Biljenskih gričih in v nočni svetlobi v mestu. Čeprav bi za izjemno tipalo, ki ga premore ta aparat, bolj ustrezala jasna noč v gorah ali na morju, sem se moral zadovoljiti z novogoriškim kitajskim zidom. Večerni posnetki v mestu so bili kljub dvigovanju občutljivosti odlične kakovosti. Slabosti tipala in obdelave procesorja se namreč najbolj pokažejo, ko je slaba svetloba.

Elektronski zaklop in ostrenje na oko portretiranca sta funkciji, ki bi ju moral imeti vsak fotoaparat profesionalnega fotografa, saj je za delo v okolju, ki zahteva tišino (na primer intervju ali gledališka predstava), zahtevana popolna neslišnost fotoaparata. Če vas na prvi mah ni prevzela njegova cena, potem vas bosta zagotovo njegovo delovanje in slika, kot se šika, zato je sedmica R III zadetek v polno.


Najbolj brano