Kaj vse bo novega razen direktorja?

V Hotelih Bernardin imajo spet novega šefa. Zadnji predsednik uprave z nenormalno dolgim nizom mandatov, Čedomil Vojnić, se je na vrhu tega največjega hotelskega podjetja v Istri obdržal dolgih 21 let, vse do leta 2012. Potem pa se je v naslednjih sedmih letih zvrstilo kar pet šefov - Andrej Laznik, Marko Jazbec, Kristjan Staničić, Andrej Prebil in nazadnje Rajko Rešek. Slednji sicer ostaja v vodstvu Hotelov Bernardin, a poslej kot član uprave, saj je danes dobil novega šefa - Boruta Simoniča.

Ne menjava na vrhu ne dejstvo, da novi prvi mož prihaja iz Save Turizma, seveda nista presenetljivi. Sava je v lanski prevzemni ponudbi in z dodatnimi nakupi povečala svoj delež v Hotelih Bernardin, prejšnji teden pa je z deležem, ki ji je ga prodal Dutb, postala 80-odstotna lastnica. S tem je za korak bliže cilju - združitvi Hotelov Bernardin in Save Turizem ter kasnejši vključitvi družbe v državni turistični holding, kot ga predvideva nova turistična strategija in kot ga neutrudno podpira minister Zdravko Počivalšek.

Za goste je zdaj, na pragu sezone pomembno predvsem to, kaj novega in boljšega jim v hotelih lahko ponudijo.

Tega, kdaj bo zaživel državni turistični holding, nihče natančno ne napoveduje, saj se zapleti kar vrstijo. Načrte glede podržavljanja Istrabenzovih hotelov je morala vlada nedavno prilagoditi; izkazalo se je, da jih ni mogoče kar preprosto zaseči, temveč naj bi Dutb kot glavna upnica svoje terjatve pretopila v kapital in tako postala večinska lastnica Bernardina.

Bolj kot zapleti pri rojevanju holdinga bi nas moralo skrbeti, da hoteli vlagajo toliko, kot jim dopuščajo banke upnice oziroma zadolženost. Vsekakor premalo. Prav vsa vodstva Hotelov Bernardin v zadnjem desetletju so se morala ukvarjati predvsem z vprašanjem, kako banke prepričati v še en reprogram dolgov. Pred leti so zaradi velike zadolženosti morali žrtvovati hotele Metropol, lani so prodali hotele v Simonovem zalivu, a jih še vedno upravljajo, usoda kompleksa Salinera še visi v zraku.

Bolj kot novo vodstvo je pomembna novica, da je ta hotelska družba, ki še ima na grbi več kot 20-milijonsko nepokrito izgubo iz prejšnjih let, z bankami dosegla reprogram posojil, kar bo dalo zagon novim vlaganjem. Za goste pa je zdaj, na pragu sezone, pomembno predvsem to, kaj novega in boljšega jim v hotelih lahko ponudijo.


Preberite še


Najbolj brano