Za radoživ, prijazen in ustvarjalen svet

Po jesenskem praznovanju v Ajdovščini so 70 let vrtca v sredo z voščilom za rojstni dan in s prisrčnim ter otroško razigranim programom obeležili tudi v Vipavi. Tu je Dom igre in dela, kot se je imenoval, svoja vrata odprl oktobra 1949. Praznično leto bodo v Otroškem vrtcu Ajdovščina zaokrožili z otroškim živžavom.

Pred 70 leti so vrtec odprli tudi v Vipavi. Foto: Alenka Tratnik
Pred 70 leti so vrtec odprli tudi v Vipavi. Foto: Alenka Tratnik

Začetki organiziranega varstva predšolskih otrok v slovenskem jeziku na Ajdovskem segajo v jesen leta 1948, ko so v tedanjem Hotelu Šapla odprli Dom igre in dela, leto kasneje pa so v tednu otroka Dom igre in dela odprli tudi v Vipavi, v prostorih osnovne šole. Obiskovalo ga je 31 otrok, zanje so skrbele tri vzgojiteljice. Vodenje je prevzela vzgojiteljica Nada Vodopivec, ki je ob teh dveh nalogah opravljala še dela ekonoma in blagajnika, pri delu v vrtcu sta ji pomagali še Franka Potrata in Alda Kete, poročena Posavec, ki se je tudi udeležila slovesnosti ob 70. obletnici vrtca v Vipavi.

Začeli so v slabih razmerah in s skromnim denarjem, a je vrtec, kot se spominjajo v jubilejnem zborniku 70 igrivih let v vrtcu se vrti otroški svet, ves čas rasel in se razvijal.

Otroški vrtec Ajdovščina ima v vipavski občini svoje enote v Vipavi, Vrhpolju in Podnanosu, skupaj imajo 14 oddelkov, sicer pa je vrtec, kot je na slovesnosti poudarila njegova ravnateljica Alenka Močnik, z več kot 1000 otroki eden večjih v Sloveniji, ima 50 oddelkov na 14 lokacijah, v njem je zaposlenih več kot 160 strokovnih delavcev. “In vsi si prizadevamo, da bi bil otroški svet, kar vrtec je, vedno in za vsakega otroka igriv, prijazen, hudomušen, svoboden, radoživ, poln domišljije in želje po odkrivanju novega, in želimo si, da se vedno vrti v pravo smer, smer razvoja in napredka. Le v takem okolju in s strokovno podporo odraslih bodo lahko otroci v največji možni meri razvijali svoje sposobnosti in rasli v življenje.”

Vrtcu je ob jubileju čestital tudi župan Goran Kodelja, ki je zavodu obljubil nadaljnjo podporo občine. Tudi pri reševanju akutne prostorske stiske vrtca v Vipavi.


Najbolj brano