Slovenija ne more ves čas nastavljati drugega lica

Komisija za nadzor obveščevalnih služb (Knovs) je decembra 2016 od Sove izvedela, da je slovenski agentki Simoni Drenik in arbitru Jerneju Sekolcu prisluškovala hrvaška SOA, je včeraj povedal predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi). Drenikova bo morala Knovsu pojasniti, zakaj se ni držala navodil o varnem komuniciranju. SOA je pri nas zelo dejavna, seznam ljudi, ki jim prisluškuje, pa dolg.

Sova je informacijo, da so Drenikovi in Sekolcu prisluškovali 
hrvaški agenti, Knovsu dala konec leta 2016.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Sova je informacijo, da so Drenikovi in Sekolcu prisluškovali hrvaški agenti, Knovsu dala konec leta 2016.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Razkritje, da je leta 2015 Simoni Drenik in Jerneju Sekolcu prisluškovala hrvaška tajna agencija SOA, parlamentarne komisije za nadzor varnostnih služb ni presenetilo. Po besedah predsednika Knovsa Mateja Tonina, so člani komisije to izvedeli 14. decembra 2016, a so tajni podatek skrbno čuvali.

So bili malomarni ali so delali za Hrvate?

Zdaj, ko je zadeva prek medijev prišla v javnost, je to lahko razkril in s tem tudi utemeljil, da slovenska agencija Sova deluje dobro. Sova je dobro opravila svoje delo tudi pri usposabljanju projektne skupine za arbitražo. Člane je podučila o varnem komuniciranju in samozaščitnih ukrepih, vendar ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) in projektna skupina številnih napotkov nista upoštevala.

Matej Tonin

predsednik Knovs:

“Ofenziva, ki jo je naredila Slovenija, je pokazala, da ima tudi Slovenija zobe in da lahko nastopi agresivno.”

Knovs bo zaradi tega zdaj nadaljevala s preiskavo in iskala odgovore, zakaj Simona Drenik kot šefica projektne skupine ni upoštevala samozaščitnih ukrepov in se je ujela v prisluhe. Prav tako bo komisija raziskala, zakaj MZZ ni sprejelo vseh varnostnih ukrepov. “Če je šlo za malomarno delo, se upravičeno pričakuje, da bodo ljudje, ki so ogrozili izjemno pomemben projekt za Slovenijo, tudi odgovarjali, to je, da bodo odpuščeni,” je dejal Tonin, “Če bi se se pokazalo, da je katerega koli od teh ljudi, ki so v naši projektni skupini delali za Slovenijo, pridobila hrvaška SOA za svoje interese, potem je to zadnje in zelo jasno opozorilo za Slovenijo, da mora okrepiti svojo protiobveščevalno dejavonst.”

Simona Drenik lahko pričakuje vabilo na zaslišanje pred Knovsom. “Poslanci si zaslužimo odgovor, zakaj je tako komunicirala,” je dejal Tonin.

Šarca razočaral mlačen odziv Bruslja

Premier Marjan Šarec, ki se je včeraj zvečer udeležil bruseljskega vrha o brexitu, je podal, da ga žalosti mlačen odziv Evropske komisije na našo prisluškovalno afero. Pričakoval je, da bi komisija poudarila spoštovanje vladavine prava in nedopustnost pritiska na medije. Na očitke doma, da ustvarja izredno stanje, da bi si okrepil podporo pred evropskimi volitvami, pa je odgovoril: “Ne moremo biti ves čas samo ponižni in nastavljati drugega lica, moramo povedati, da nekaj ni prav. To smo tudi storili. To ne pomeni, da ustvarjamo izredno stanje, ni izrednega stanja.”

Dolg seznam ljudi, ki jim prisluškuje SOA

Člani Knovsa so se o javnih razkritjih, kdo je prisluškoval slovenski strani, in o domnevnih pritiskih hrvaške vlade, da ta informacija prek Pop TV ne bi prišla v javnost, včeraj za zaprtimi vrati pogovarjali prek predvidenega časa. Štirje člani komisije s Toninom na čelu so se odpeljal tudi na sedež Sove, kjer so pregledali vso relevantno gradivo, ki je nastalo od leta 2015 do danes.

Tuje obveščevalne agencije so v Sloveniji zelo dejavne, je po seji in ogledu na terenu izpostavil Tonin. Dejal je, da je “večina politikov, mnenjskih voditeljev in novinarjev na seznamu SOA”, zato bi bilo treba povečati ozaveščenost in delovati bolj samozaščitno.

V povezavi z arbitražo je Tonin povedal, da je SOA po pridobljenih prisluhih Drenikove in Sekolca večkrat poskušala zabrisati sledi in v slovenske medije lansirati informacije, da so prisluškovale ameriške in nemške tajne službe. Včeraj so si na Sovi ogledali tudi dokaze o poskusih hrvaškega medijskega vplivneža Ivana Tolja, da bi v imenu hrvaške vlade vplival na Pop TV. Tonin je ocenil je, da gre pri tem morda tudi za kaznivo dejanje poskusa podkupovanja. Možnosti, da gre tudi v tem primeru za poskus “brisanja sledi”, ni izključil.

Še nobena vlada ni priznala vplivanja

Hrvaška vlada je zanikala pritisk na slovenske medije, Tonin pa se je ob tem vprašal, ali je že kdaj katera koli vlada priznala tovrstne aktivnosti. “Hrvaški vladi se ne more verjeti na besedo,” je dejal.

Po obisku na sedežu Sove je Jerca Korče (LMŠ) povedala, da “imamo politične dokaze, da je Hrvaška postopala narobe in da bomo branili svoj nacionalni interes ter svobodo naših medijev”.

Že zjutraj je član Knovsa Matjaž Nemec (SD) novinarjem namignil, da prisluhi iz afere, ki jih obravnavajo, nakazujejo, kateri so centri moči na Hrvaškem. “Na podlagi slišanega - več pa o tem ne smem povedati - lahko zatrdim, da na Hrvaškem ni politika tista, ki vodi politike, ampak nekdo drugi v ozadju.”

Poslanec Levice Franc Trček pa je v izjavi novinarjem v DZ ocenil, da bo ta vlada, “če bo padla, padla na javnem zdravstvu, ne pa na zgodbi pogrevanja arbitraže in zgodbi Pop TV”. To, da Sova deluje dobro, pa ga veseli.


Najbolj brano