Po lucijskih osnovnošolcih so se s salmonelo okužili še trije učenci OŠ Livade

Na Osnovni šoli Livade, ki ima 443 učencev, se je pri treh izkazalo, da so bili okuženi z bakterijo salmonele, je ravnateljica Maja Cetin včeraj potrdila informacijo, da so na eni od treh izolskih osnovnih šol zaznali salmonelo. Prvi od obolelih učencev se je že vrnil k pouku.

Čeprav so na izolski OŠ Livade zaznali salmonelo, domnevajo, da  
so se učenci okužili drugje.     Foto: Tomaž Primožič/FPA
Čeprav so na izolski OŠ Livade zaznali salmonelo, domnevajo, da so se učenci okužili drugje.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA >Ravnateljica Maja Cetin je za pojav salmonele med učenci izvedela prejšnji četrtek popoldne. “Zbolel je učenec višje stopnje, ki je zdaj spet pri pouku,” nam je pojasnila. Dan zatem je izvedela še za drugi primer obolelega in v ponedeljek za tretjega. “Šlo je za učenca višje in nižje stopnje. Vsi so zboleli že prej, vendar nas njihovi starši niso obvestili, da gre za salmonelo.”

Le malo preden je izvedela za prvi primer, so se ravnateljice izolskih osnovnih šol in vrtcev na srečanju z županom Danilom Markočičem dogovorile o ukrepih, če bi na njihovih šolah ali vrtcih odkrili salmonelo. Nemudoma bi obvestile koprsko enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), občino in ena drugo. Da je Cetinova seznanila občino, nam je potrdil župan, ki se je za srečanje z ravnateljicami odločil, ko je iz medijev izvedel za okužbo na OŠ Lucija in da v izolski bolnišnici zdravijo otroka, ki naj bi bil iz Izole in za katerega so domnevali, da je bil okužen s salmonelo.

Salmonela najprej na OŠ Lucija

Marca se je s salmonelo okužilo najmanj devet učencev OŠ Lucije in zaposlen v šolski kuhinji. Obolelih naj bi bilo še precej več otrok, vendar so se ti zdravili doma in za nekatere niti pediatri v lucijskem zdravstvenem domu niso posumili na salmonelo. Vir okužbe naj bi bila šolska kuhinja.

“Na šoli se navodil NIJZ dosledno držimo. Seznanili smo čistilke, preverili smo dobavitelje hrane (tople obroke jim sicer dostavljajo iz OŠ Vojke Šmuc, op. a.), v vseh učilnicah in šolskih prostorih smo omogočili razkuževanje rok, prav vsi učitelji opozarjajo učence, da si morajo roke razkužiti še zlasti pred obrokom in po uporabi sanitarij. Štiri zaposlene v kuhinji smo včeraj napotili na pregled blata v laboratorij NIJZ, inštitut smo seznanili s šolskim jedilnikom iz zadnjega meseca,” poudarja ravnateljica. Ta teden niso zabeležili nobenega obolelega več, v tem obdobju je odsotnih učencev manj kot ponavadi, ko manjkata dva na dan.

Ukrepe šole je preverila Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Za zdaj še ni znano, kje je prišlo do te črevesne okužbe, domnevajo pa, da je bil vir izven šole.

Maja Cetin

ravnateljica

“Vsi učenci so zboleli že prej, vendar nas njihovi starši niso obvestili, da gre za salmonelo.”


Najbolj brano