Bodo Mariborčanke padle tretjič?

V novogoriški mestni dvorani bodo odbojkarice domačega Gen-I Volleyja danes ob 18.30 odigrale prvo tekmo finala proti branilkam državnega naslova, ekipi Nove KBM Branika iz Maribora. Tokrat bodo morale vlogo favoritinj sprejeti Primorke, ki so v rednem delu prvenstva Štajerke premagale na obeh tekmah.

Pomembno orožje Gen-I Volleya bo tudi nova  reprezentantka 
Mirta Velikonja Grbac (8). Foto: Igor Mušič
Pomembno orožje Gen-I Volleya bo tudi nova reprezentantka Mirta Velikonja Grbac (8). Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Danes bosta v ženski prvi odbojkarski ligi odigrani obe uvodni tekmi za odličja, na obeh pa bo tudi primorsko zastopstvo. Pokal, namenjen prvakinjam, bo dvignila ekipa, ki bo tekmeca premagala trikrat, novi nosilec bronastega odličja pa bo moral svojega tekmeca premagati dvakrat.

Najprej, ob 18.30, bodo na parketu novogoriške mestne dvorane finalistke, odbojkarice domačega Gen-I Volleyja in mariborske Nove KBM Branika.

Odbojkarska sreda

V sredo sta bila na sporedu 8. krog ženske prvoligaške skupine za obstanek in prva tekma finala moškega prvenstva. Odbojkarice Ankarana Hrvatinov so si dva kroga pred koncem zagotovile prvo mesto v skupini in ohranitev prvoligaškega statusa. S 3:0 (18, 14, 20) so premagale Ljutomer. Največ točk so dosegle Marina Čorić (22), Karin Pavič in Koni Trobec (po 7). V prvi tekmi moškega finala se je državni prvak ACH Volley v Tivoliju proti Calcitu komaj izvlekel s 3:2 (20, -20, 21, -28, 16). Kamničani so imeli v petem nizu celo prvi zaključno žogo za uvodno zmago. Na delu so bili vsi trije Kanalci. V ljubljanskem dresu je Jure Okroglič dosegel 6 točk, v kamniškem pa Matija Jereb eno. Libero ACH Jani Kovačič je naredil le eno napako.

Novogoričanke se v finale državnega prvenstva vračajo po desetih letih, po enajstih pa imajo realno priložnost, da ponovno osvojijo naslov - četrti v klubski zgodovini.

Naloga ne bo lahka, saj imajo Mariborčanke najbogatejšo zgodovino osvajanja najvišjih lovorik v Sloveniji. So aktualne prvakinje in letošnje finalistke pokala, v katerem so se Novogoričanke ob razigranem Calcitu ustavile v polfinalu.

Navijaški avtobus

Gen-I Volley organizira navijaški avtobus za odhod na drugo finalno tekmo, ki bo v torek ob 18.15 v mariborski dvorani Lukna. Avtobus bo z novogoriške avtobusne postaje odpeljal ob 14.30. Prijave za prevoz sprejema Sara Marinc na telefonski številki 040/886-585.

V prid Gen-I Volleyja govori dolga serija dobrih iger v državnem prvenstvu in v evropskem pokalu challenge, kjer so se Primorke prebile v polfinale. Novogoričanke so v rednem delu lige Mariborčanke doma premagale s 3:1, v Mariboru pa s 3:2 in so v rednem delu lige prav pred Mariborčankami zasedle prvo mesto. V polfinalu so porabile manj moči, saj so dvakrat s 3:0 odpravile SIP. Štajerke so se s kamniškim Calcitom bolj mučile. Na Gorenjskem so zmagale s 3:2, doma pa so bile v ponedeljek proti Kamničankam zanesljive s 3:0.

Tekmo si je ogledal tudi generalni direktor novogoriškega kluba Uroš Stanič: “Pokazati bomo morali svojo najboljšo igro, podobno tistim v uspešni evropski sezoni. Mariborčanke so gotovo v boljši formi, kot so bile jeseni in pozimi. Z ekipo sta se uigrali zelo učinkoviti odbojkarici - napadalka Iza Mlakar, ki je bila dolgo poškodovana, in Azerbajdžanka Anastasiya Bezsonova, ki je v ekipo prišla pozno. Kamničanke so bile v ponedeljek za razred slabši tekmec, kar pa ni le posledica dobre igre Mariborčank, temveč tudi očitnega padca forme Calcita. Vsekakor bomo mi dobro pripravljeni z istimi odbojkaricami, ki so uspešno opravile že polfinale.”

V Novi Gorici še ne računajo na prvo organizatorko Klaro Perić, ki okreva po poškodbi rame. Igro bo vodila že izkušena Zala Zbičajnik. Po težavah s kolenom je na treningih vse boljša reprezentantka Pia Blažič, ki bo lahko na sprejemu in v napadu po potrebi razbremenila kapetanko Tino Lipicer Samec in praviloma z žogami najbolj obremenjeno Lano Ščuka. V bloku je ob Tini Grudina v izvrstno formo prišla Mirta Velikonja Grbac, ki je dobila poziv v državno reprezentanco. Blagajna v novogoriški dvorani bo odprta uro pred tekmo, vstopnina znaša tri evre. Posebna VIP tribuna ob igrišču bo odprla dodaten prostor za obiskovalce na glavni tribuni. Dekleta bodo podprli tudi navijači Salonita Anhovo iz Kanala in moške podružnice Gen-I Volleyja iz Prvačine, ki je včeraj zvečer doma praznovala vrnitev v prvo državno ligo.

Danes ob 20. uri se bosta v Športni dvorani Kamnik prvič za tretje mesto pomerila Calcit (tretji po rednem delu DP) in SIP (četrti). V Kamniku uspešno igrajo tri Primorke: kanalski sestri dvojčici Špela in Polona Marušič ter koprska blokerka Tina Kaker. Favoritinje so Kamničanke, vendar pa borbenih deklet iz Šempetra v Savinjski dolini ne kaže odpisati vnaprej, saj so doma pozimi premagale tudi Gen-I Volley.


Najbolj brano