Ankaranski milijon evrov je že v Kopru

“Ne le Ankaranu, celotni skupnosti se bo poznala prerazporeditev luške koncesijske dajatve,” župan Gregor Strmčnik komentira dejstvo, da bo letos ankaranski milijon evrov luške koncesnine zaradi drugačnega obračunavanja odšel na koprski račun. Katerim naložbam se bo zaradi tega ankaranska občina odpovedala, pa bo jasno že prihodnji mesec.

Zaradi drugačne razdelitve luške koncesije bo  Ankaran namesto 1,5 milijona dobil le še 500.000 evrov. Foto: Jaka Jeraša
Zaradi drugačne razdelitve luške koncesije bo Ankaran namesto 1,5 milijona dobil le še 500.000 evrov. Foto: Jaka Jeraša

ANKARAN > Ankaranska občinska uprava je te dni zaposlena bolj kot običajno. Proračun, ki ga je občina sprejela že decembra lani, mora namreč sestaviti še enkrat in iz njega odrezati za milijon evrov načrtovanih naložb. Januarja lani je namreč ministrstvo za infrastrukturo spremenilo ključ, po katerem Luka Koper ankaranski in koprski občini plačuje koncesnino, torej odškodnino, saj občini zaradi pristanišča ne moreta razvijati drugih dejavnosti.

Ostalo je 500.000 evrov

Vse od osamosvojitve Ankarana je koprska občina prejemala 55 odstotkov, Ankaran pa 45 odstotkov od približno 3,2 milijona evrov vredne koncesnine. Nekdanji župan Boris Popovič je temu nasprotoval, saj se mu je zdela delitev nesorazmerna, lani pa je nekdanjega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča v to tudi prepričal. Namesto približno 1,5 milijona evrov, kolikor je občina Ankaran prejela leta 2016, jih bo v letošnjem letu le približno 500.000. Koprčani so nad pridobljenim milijonom zadovoljni, Ankarančani toliko manj.

Baraba v občinski upravi

Ankaranski občinski upravi se je kot vodja stikov z javnostjo pridružila Anita Baraba, doslej zaposlena v Intereuropi.

Novico o rebalansu proračuna je župan Strmčnik občinskim svetnikom povedal po torkovi seji občinskega sveta in dodal, da bodo maja odločali o novem proračunu. Katere naložbe bo direktor občinske uprave Iztok Mermolja s sodelavci črtal iz proračuna, še ni znano, zato pa župan Strmčnik napoveduje smeri, na katere bo preusmerjeni milijon evrov najbolj vplival.

Manj tudi za koprske javne zavode

“Zaradi drugačnega obračunavanja koncesnine se bo kooperativnost občine do razvoja pristanišča zagotovo zmanjšala. Manj denarja bomo morali nameniti javnim zavodom, skladom in agencijam, ki jih še sofinanciramo skupaj s koprsko občino. Na leto smo muzejem, gasilcem, gledališču, zavodu za šport in vsemu, kar je skupnega, nakazali približno 1,5 milijona evrov. Ta denar je sedaj v Kopru, zato bo treba potrkati na občinska vrata na Verdijevi ulici, in ne več na Regentovi. Ne nazadnje pa bomo oškrnili bogat ankaranski družbeni program in turistična ladjica ne bo več brezplačna, ne bo denarja za nakup klavirja za podružnico glasbene šole in ne za pločnike ali kolesarske steze,” pojasnjuje Gregor Strmčnik.

Proračun

Po zaključnem računu občine za minulo leto je imel Ankaran za 11,165 milijona prihodkov in 11,513 milijona odhodkov.

V letošnjem, še veljavnem proračunu, so načrtovali urejanje makadamskega parkirišča na Debelem rtiču in postavljanje dodatnih parkomatov, pa nove svetilke javne razsvetljave, sanacijo Jadranske ceste in urejanje javnih kolesarskih poti in pešpoti. Med željami je bila še celovita obnova pomolov Valdoltra in Sv. Katarina ter dodatno urejanje športno-rekreacijskega parka Sv. Katarina, kjer so nameravali postaviti novi plavajoči pomol in odstraniti preostala plovila ter urediti dodatna igrišča za odbojko na mivki. Kaj pa bo s pokopališčem? “Projekt bomo peljali naprej,” zagotavlja župan.

3,2 milijona evrov koncesnine na leto prejmeta koprska in ankaranska občina.


Komentar novinarja

Alenka Penjak

Ankaranska glava ostaja na mestu

Drugi županski mandat, v katerega je po lanski zmagi na lokalnih volitvah mirno in samozavestno zaplaval ankaranski župan Gregor Strmčnik, bo težji, kot je sprva kazalo. Čeprav se je Ankaran na nov način delitve luške koncesnine že pritožil in Strmčnik optimistično gleda v prihodnost, prepričan, da bo pritožba uspela in bo dodaten milijon evrov nekega dne znova na ankaranskem računu, so pred občinsko upravo zahtevni dnevi. Strganje milijona evrov, virtualno že usmerjenega v javne zavode, agencije ...

Preberi več

Najbolj brano