Ankaranska glava ostaja na mestu

Drugi županski mandat, v katerega je po lanski zmagi na lokalnih volitvah mirno in samozavestno zaplaval ankaranski župan Gregor Strmčnik, bo težji, kot je sprva kazalo. Čeprav se je Ankaran na nov način delitve luške koncesnine že pritožil in Strmčnik optimistično gleda v prihodnost, prepričan, da bo pritožba uspela in bo dodaten milijon evrov nekega dne znova na ankaranskem računu, so pred občinsko upravo zahtevni dnevi. Strganje milijona evrov, virtualno že usmerjenega v javne zavode, agencije in sklade, za katere ankaranska občina po dogovoru skrbi skupaj s koprsko, bo letos zaradi drugačne razporeditve koncesnine okrnjeno.

Župan Strmčnik miri, da denarja za proračunske uporabnike, kot so lokalna šola, vrtec, knjižnica, ne bo zmanjkalo in tudi delovanje občine ne bo zastalo. Zato pa bodo pogovori z državo še ostrejši, v Ankaranu vse ne bo več brezplačno, tistih vidnih, gradbenih dosežkov, ki jih ni bilo veliko že v prejšnjem mandatu in zaradi katerih je župan Strmčnik slišal kakšno kritično na svoj račun, pa ne bo niti v prihodnje bistveno več. Bo življenje Ankarančanov zaradi tega slabše? Ali bodo znali ohraniti zadovoljstvo s tem, kar imajo?

Stabilnega ankaranskega občinskega vodstva ta izgubljena bitka z državo ne meče iz tira in niti mu ne grozi koalicijska kriza.

Boj Ankarančanov za pravico do odškodnine, ki si jo je Koper izboril v enakem prepričanju, da mu pripada, se seveda nadaljuje. Dejstvo pa je, da stabilnega ankaranskega občinskega vodstva ta izgubljena bitka z državo ne meče iz tira in ne grozi mu niti koalicijska kriza. V občini vlada politični mir, maloštevilna opozicija pa je konstruktivna in njena vprašanja dobrodošla začimba v drugače enotnem koalicijskem pogledu na svet.

Nenazadnje je Strmčnik lahko prepričan, da bodo svetniki potrdili tudi popravljen predlog proračuna in zaradi manjšega deleža koncesnine ne bo nihče zahteval njegovega odstopa. V piranski občini, denimo, kjer še niso sprejeli letošnjega proračuna in je zaupanje med koalicijskimi partnerji skaljeno, se s takšno samozavestjo ne morejo pohvaliti.

Medtem ko piranska politična ladja še išče miren privez, je ankaranska na varnem. Zaupanja sodelavcev in občinskih svetnikov Strmčnik ni izgubil, in četudi bo gradil malo, bo vsaj to počel v miru.


Preberite še


Najbolj brano