Slovenci in Hrvati vzpostavili virtualni muzej

Slovenija in Hrvaška sta konec marca sklenili dva milijona evrov vreden projekt Mala barka 2 - Ohranitev pomorske dediščine severnega Jadrana. Med drugim so obnovili 13 starih bark in vzpostavili virtualni muzej.

Markacija na portoroškem Monfortu
Markacija na portoroškem Monfortu 

ISTRA > Virtualni muzej je zaživel minuli teden, čeprav ga bodo, kot napovedujejo v izolskem Turističnem združenju, dopolnjevali še ves mesec. Zanj so zbrali in popisali ogromno bazo pomorske dediščine, najti ga je na naslovu muzejmalabarka.com, do zbranih informacij je mogoče priti tudi prek QR kod na 70 markacijah.

Te so postavili v bližini lokacij in objektov, kot so izolski in piranski mandrač ter svetilnik, pa tudi izolski škver in ladjedelnica ter portoroški Monfort in Fizine. V obeh občinah so postavili 20 markacij in preostalih 50 čez mejo, vso to pomorsko dediščino pa so vpletli v deset novih čezmejnih itinerarijev - destinacij severnega Jadrana.

Z akademijo tradicionalnih pomorskih obrti in veščin so še živeči mojstri izdelovanja tradicionalnih bark znanje prenašali na mlajše generacije, tudi osnovnošolce in srednješolce. Uredili so mrežo centrov odličnosti, v Izoli in Portorožu centra za promocijo: na Sončnem nabrežju in v nekdanjem Monfortovem skladišču soli. Pod okriljem piranskega Pomorskega muzeja Sergeja Mašere so izdelali istrski topo, obnovljena passera je v izolski hiši morja - Izolani.

Na Malem Lošinju so uredili nov interpretacijski center pomorske dediščine z multimedijsko predstavitvijo gradnje bark. Uredili so ga v podpalubju lesenega in 20 metrov dolgega dvojambornega logerja Nerezinca, ki so ga v sklopu projekta tudi obnovili in ga privezali pred Muzejem Apoksiomena.

Pri Mali barki 2 je sodelovalo osem partnerjev, izpeljali so jo v okviru Interregovega projekta za obdobje 2014-2020.


Najbolj brano