Škrjanc: “Po obnovi bo Slapnik kot pred stotimi leti”

Skupina Tempo, ki pripravlja šov o obnovi vasice Slapnik, začenja promocijo projekta. Videospot, ki kaže, kako bo videti obnova, pa je zmotil zavod za varstvo kulturne dediščine. Ta opozarja, da za posege niso imeli soglasja. “Šlo je za manjše posege, ki niso povzročili škode,” pravi Ernest Škerjanc iz skupine Tempo. Obnova bo skladna z zahtevami zavoda, dodaja.

Pri snemanju  promocijskega videa obnove Slapnika investitorji 
niso imeli soglasja zavoda za varstvo kulturne dediščine. “Za 
obnovo ga bomo zagotovo imeli,” zatrjujejo.  Foto: Leo Caharija
Pri snemanju promocijskega videa obnove Slapnika investitorji niso imeli soglasja zavoda za varstvo kulturne dediščine. “Za obnovo ga bomo zagotovo imeli,” zatrjujejo.  Foto: Leo Caharija

SLAPNIK > Medtem ko producent Richard Cook na televizijskih hišah po Evropi predstavlja projekt resničnostnega šova obnove zapuščene vasice Slapnik, v skupini Tempo nanj opozarjajo tudi s promocijskim videom. V minuto in 20 sekund dolgem posnetku so predstavili, kako je zastavljena oddaja, ki naj bi jo prikazovali v 17 državah. Prikazuje, kako skupina pride v zapuščeno vas in se loti obnove, tako notranjosti kot zunanjosti objektov. Mladeniči in mladenke odstranjujejo delčke ometa, barvo z vrat in kamne, pometajo ...

Kritični varuhe kulturne dediščine

Obnova je le nakazana, a ob ogledu videa so bili na novogoriški enoti zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) pošteno presenečeni. Ker je Slapnik razglašen za kulturni spomenik in ga je treba varovati “v avtentični pričevalnosti”, je treba za vsak poseg imeti soglasje zavoda. “ZVKDS žal ni bil seznanjen, da se v Slapniku namerava snemati promocijski film. Posledično se je v spomenik posegalo brez kuturnovarstvenega soglasja,” pravi vodja enote Ernesta Drole. Kot pravi, “promocijski film kaže na nerazumevanje vsebine kulturnega spomenika” in pri tem omeni nestrokovno poseganje v še ohranjene avtentične materiale, da ognja niso zakurili na ognjišču, ampak pod kuriščem, v prostoru za hrambo drv.

V goste prihaja arabska princesa

Projekt Slapnik je pritegnil precej pozornosti, med drugim tudi princese Bahraina Sheikhe Suhe bint Abdul Rahman Al Khalife, hčerke bahrajnskega ambasadorja v Veliki Britaniji, ki jutri prihaja v goste v Brda in si bo ogledala tudi vasico Slapnik. Navdušena nad lokalnimi dobrotami se bo v nedeljo podala še po Vipavski dolini, obisk pa bo sklenila v Lipici.

Droletova pojasnjuje, da v zavodu sicer podpirajo ideje o obnovi in “smo pripravljeni v največji meri sodelovati ter skupaj z investitorjem poiskati prave rešitve, a vse v okviru norm in standardov, ki jih je potrebno upoštevati pri ohranjanju spomenikov in veljajo za našo kot tudi vse sorodne službe po Evropi pri tovrstnih posegih.” In dodaja, da še niso prejeli vloge za izdajo kulturnovarstvenega soglasja za snemanje resničnostnega šova. So pa že pred časom pripravili celovito analizo stanja spomenika z usmeritvami za načrtovane posege.

“Absolutno bomo pridobili soglasje”

“Hoteli smo prikazati, kaj se bo tam delalo. Šlo je za minimalne posege, premaknili smo nekaj kamnov, odstranili nekaj površinskega beleža, delček zunanjih vrat smo nekoliko obrusili z brusilnim papirjem. Ničesar nismo razbili ali podrli, narejena ni bila nobena škoda,” odgovarja Ernest Škrjanc iz skupine Tempo. Poudarja, da je šlo le za promocijski video, ko se bo začela obnova, bodo pridobili soglasje ZVKDS. “Vsekakor. Zagotovo bo vas, ko bo obnovljena, takšna, kot je bila pred stotimi in več leti,” zagotavlja.

Potrjuje, da za soglasje zavoda za obnovo še niso zaprosili. “To bomo storili, ko bomo lastniki vasi,” pravi. Za zdaj še čakajo soglasje dedičev zadnje domačije, ki živijo v Avstraliji in naj bi se strinjali s prodajo. “Ko to dobimo uradno, se bo začel nakup vasi, kar je ključno, da se projekt lahko začne,” napoveduje Škrjanc.


Najbolj brano