Prva članska turnirska zmaga

19-letna Koprčanka Nika Radišić je v krutem svetu poklicnega tenisa najprej opozorila nase s štirimi zmagami med dvojicami, od katerih je zadnjo dosegla prejšnji teden s Čehinjo Johano Markovo v Antalyji. Odlično pripravljenost pa je nadgradila še z debitantskim turnirskim uspehom v posamični konkurenci.

Nika Radišić s priznanjem za prvo posamično turnirsko zmago 
med poklicnimi igralkami.
Nika Radišić s priznanjem za prvo posamično turnirsko zmago med poklicnimi igralkami. 

KOPER > Turško letovišče Antalya v povezavi z razvejano lokalno turistično industrijo pred sezono in v posezoni iz tedna v teden prireja teniške turnirje z nagradnim skladom 15.000 ameriških dolarjev v moški ter ženski konkurenci, na katere radi zahajajo tudi Slovenci.

Letos je na robu Egejskega morja že slavil Nik Razboršek, trenutno tam nastopa Manca Pislak, dva tedna v Turčiji pa je odlično izkoristila predvsem Nika Radišić. Koprčanka je v prvem poskusu zabeležila posamični četrtfinale ter s Čehinjo Johano Markovo zmagala med dvojicami, nazadnje pa je v singlu dosegla sploh prvo turnirsko zmago na poklicni ravni. Ves teden je bila zelo zanesljiva, v finalu pa po pravi drami odpravila še drugo nosilko Yuki Naito (Jap) s 6:3, 4:6 in 7:6 (5).

Leto mlajša Naito je bila na papirju sicer favoritinja, kajti letos je močno napredovala in se na WTA lestvici prebila do 622. mesta, vendar pa je Nika predvsem v tretjem nizu ohranila mirne živce, ko se je sreča nagibala z ene na drugo stran. Koprčanka je namreč dvakrat neuspešno servirala za zmago, a v podaljšani igri le izkoristila drugo zaključno žogico za uspeh dosedanje (kratke) kariere. Z njim si je priigrala 50 točk za pomožno ITF lestvico, pa tudi 2352 ameriških dolarjev ji bo gotovo prišlo prav.

Preboj na pravo svetovno lestvico je od letošnje sezone precej težji in ga na najnižjih turnirjih za 15.000 dolarjev sploh ni možno doseči. Potrebno je namreč nastopiti vsaj stopničko više na tekmovanjih z nagradnim skladom 25.000 zelencev. Ob podobnih rezultatih se bo tudi Nika Radišić najbrž podala na naslednjo tekmovalno raven, kajti od letošnje sezone vztrajanje na osnovnih tekmovanjih pomeni tvegano igro, saj na močnejših turnirjih prejme vstopnico za nastop le pet najvišje uvrščenih (od prijavljenih) s pomožne ITF lestvice.

Poleg vsega hudega sicer zelo obetavne Slovenke za razliko od tekmic iz resnih držav od letos nimajo na voljo niti enega domačega profesionalnega turnirja, na katerem bi si olajšale pot z vabili, kajti očitno so obupali tudi mariborski organizatorji, ki so nekoč pripravljali celo turnir za 50.000 ameriških dolarjev (zadnja leta le še za 15.000). Prav tako je s koledarja izginil portoroški challenger v moški konkurenci.


Najbolj brano