Pri Trstu prijeli 80 ilegalnih migrantov

Prebili so se skozi dolino Glinščice ali spustili s Socerba, nato pa hodili v več manjših skupinah proti Trstu. Na vzhodnem obrobju mesta so jih včeraj zjutraj začeli prestrezati italijanski policisti in orožniki, na koncu so jih prešteli kar 80, med njimi tudi nekaj mladoletnikov. Najkasneje danes jih bodo velik del vrnili Sloveniji.

TRST > Največji prihod nezakonitih migrantov na območje Trsta, ki so v minulih dneh očitno uspeli neopaženo prestopiti hrvaško-slovensko mejo in se prebiti čez Slovenijo, so včeraj zjutraj začeli opažati domačini v Boljuncu, Krmenki in Domju. Prebežniki so hodili v manjših skupinah ob robu ceste proti Trstu, policisti in orožniki pa so prve prestregli v Domju, skoraj že v prvi tržaški ulici Flavia.

Včeraj dopoldne je na spletnih straneh italijanskih medijev završalo, saj toliko prebežnikov v nekaj urah doslej še niso prestregli. Migrante so si varuhi reda razdelili in jih vozili na postajo pomorske policije, mejne policije in kvesture. Po prvih podatkih naj bi šlo za Afganistance in Pakistance, vsi so moški, med njimi pa naj bi bilo samo sedem mladoletnikov. Včeraj dopoldne se je velik del tržaške policije ukvarjal z njihovo identifikacijo in ugotavljanjem okoliščin.

Italijanska policija je priprla voznika kombija

S tržaške kvesture so včeraj sporočili nekaj podrobnosti o nedeljskem begu voznika kombija od Brkinov do Palmanove. Kombi je vozil 25-letni državljan Španije, v kombiju pa je prevažal 15 državljanov Bangladeša. Španca so čez mejni prehod Krvavi Potok - Pesek lovile kar tri slovenske patrulje, bežal pa je po vzporednih cestah vse do Moščenic (Lisert) in ni zapeljal na avtocesto pod Bazovico, kot smo včeraj poročali. Na cestninski postaji Moščenice je zapeljal na avtocesto, kar mu je skušal preprečiti policist iz Devina, ki ga je Španec skoraj zbil. Devinski policist je proti vozniku kombija tudi izstrelil nekaj nabojev. Pri Vilešu je voznik kombija zlomil zapornico in zapustil avtocesto, v kraju Visco pa so ga devinski policisti preusmerili v steber javne razsvetljave, kjer se je vratolomni beg končal. 25-letnika so ovadili zaradi prevažanja prebežnikov, poskusa uboja, upiranja policistom in povzročitev poškodb.

Po poročanju tržaških medijev so prebežnike opazili domačini, ko so izstopali iz gozda ob izteku doline Glinščice. Po nekaterih predvidevanjih bi lahko dosegli Boljunec in Domjo po dolini Glinščice ali pa se spustili po gozdu s Socerba. Prav ugotavljanju, s čim in kako se jih je v tako velikem številu hkrati uspelo prebiti čez Slovenijo in priti do Trsta, so se tudi včeraj posvetili tržaški varuhi reda.

Po predvidevanjih na naši strani bi se lahko migranti neopaženo prebili iz Istre do Socerba ali pa iz Staroda po obronkih Čičarije pod Slavnikom do doline Glinščice. Obstaja tudi tretja možnost, in sicer, da bi migrante kdo s tovornjakom pripeljal v bližino meje in jih tam odložil. O prijetju v Trstu naša policija včeraj ni poročala ne komentirala tako velikega števila prebežnikov, ki so iz naše države nezakonito vstopili v Italijo.


Najbolj brano