Dan za slovenska vina

V Veroni je danes zadnji dan velikega vinskega sejma Vinitaly. Na njem se predstavlja več kot 4500 razstavljalcev iz 35 držav, med njimi je tudi kar nekaj slovenskih, v večini primorskih vinarjev. Ob robu vinskega sejma poteka še oljkarska in prehrambena prireditev Sol&Agrifood.

Dušan Brejc je včeraj v Veroni predstavil paleto slovenskih sortnih 
vin. Foto: Sašo Dravinec
Dušan Brejc je včeraj v Veroni predstavil paleto slovenskih sortnih vin. Foto: Sašo Dravinec

VERONA > Na veronskem sejmišču so predstavitvam vin in prehrambenih izdelkov namenili kar 100.000 kvadratnih metrov. Mesto Romea in Julije je te dni pravcati babilon, saj vina okušajo ljudje iz več kot 140 držav, pomen sejmu pa so s svojim obiskom dali najvišji italijanski vladni predstavniki, v Veroni je bil tudi evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan.

V okviru sejma Sol&Agrifood poteka tudi odmevno ocenjevanje oljčnih olj, na katerem je v nedeljo prejel veliko plaketo Miran Adamič (Ronkaldo) iz Kopra za oljčno olje iz istrske belice. Letos so prvič izbirali tudi najboljša oljčna olja med oljkarji začetniki, torej takšnimi z manj staža. Tretjo najvišjo oceno in srebrno priznanje je za svojo zvrstno oljčno olje prejel Ernest Kante iz Šempasa.

Včeraj je bil v Veroni najbolj slovenski dan. Dopoldan sta - žal ob isti uri - na dveh koncih sejmišča potekali vodeni degustaciji slovenskih vin. Denis Rusjan, Gašper Čarman in Luca Gardini so, podobno kot lani in kot že dve poletji v Brdih, predstavili 13 briških rebul z obeh strani državne meje. Predstavili so sveže, zorjene in macerirane rebule iz kleti Gravner, Radikon, Marjan Simčič, Edi Simčič, Ferdinand, Jermann, Klet Brda, Ščurek, Dolfo, Erzetič, Zanut, Medot in Kristian Keber. Rebula je tudi sicer v ospredju tradicionalne briške predstavitve na Vinitaly, ki je že precej let v znamenju opazne rumene barve.

V istem času kot predstavitev rebul je v organizaciji revije Vino potekala degustacija slovenskih vin, ki jo je usmerjal Dušan Brejc, enolog in direktor Vinske družbe Slovenije. Predstavili so zelen iz kleti Vipava 1894 in Fedora, laški rizling Dveri-Pax inDucal, teran iz kleti Vinakras in refošk iz kleti Korenika&Moškon, sivi pinot iz kleti Movia in Kobal Wines, beli pinot Kleti Brda in Valterja Sirka ter istrsko malvazijo Pucerja z Vrha in kleti Zaro.

V Veroni se predstavljajo vinarji iz dveh konzorcijev, briškega in kraškega, od velikih primorskih kleti manjka Vinakoper, je pa na Vinitaly po dolgem času Vipava 1894. V vse bolj razširjeni sekciji Vi.Te sonaravnih pridelovalcev je prav tako nekaj primorskih kleti na čelu s Kristančičevimi iz Kleti Movia. “Delamo lahko kratke, lahko pa tudi daljše korake, na vsak način pa moramo na mednarodnem prizorišču delovati na inteligenten način,” je ob slovenskih nastopih v Veroni včeraj poudaril Silvan Peršolja, direktor Kleti Brda.


Najbolj brano