Začetek sezone v Aziji

Prihodnje leto se bo na olimpijskih igrah v Tokiu prvič predstavila tudi ulična košarka, v kateri sta doslej blesteli predvsem Slovenija in Srbija. Obet nastopa pod zastavo s petimi krogi pa v urbano zvrst basketa privablja vse več znanih imen.

Pirančani (z leve) Anže Srebovt, Adin Kavgić, Simon Finžgar in 
Gašper Ovnik se potegujejo tudi za olimpijski nastop. Foto: KK 3x3 Piran
Pirančani (z leve) Anže Srebovt, Adin Kavgić, Simon Finžgar in Gašper Ovnik se potegujejo tudi za olimpijski nastop. Foto: KK 3x3 Piran

PIRAN > Na Japonsko seveda želi tudi četverica Pirana: Adin Kavgić, Simon Finžgar, Anže Srebovt in Gašper Ovnik na svetovni lestvici zasedajo peto mesto. Slovenijo pa tepe predvsem manjše število resnih ekip, kajti pri delitvi olimpijskih kvot se upošteva tudi razvrstitev držav, za katero šteje povprečje najboljših stotih igralcev. Nasploh je sistem dokaj zapleten, ampak Slovenija naj bi v Tokiu skoraj zanesljivo imela svojega predstavnika. Glavni tekmec Pirana je Ljubljana v postavi Blaž Črešnar, Jasmin Hercegovac, Željko Zagorac ter Dejan Mlakar.

Podobno kot lani bo prvi del sezone večinoma sestavljen iz challengerjev, ki predstavljajo nekakšen 2. razred ulične košarke, vendar se na teh turnirjih osvajajo kvote za elitni masters, zato bo tudi na manjših tekmovanjih konkurenca peklenska. Najboljših osem svetovnih ekip prejme po dve vabili za masters turnirje, Pirančani pa bodo neposredno nastopili na obeh kanadskih: 20. julija v Saskatoonu in na začetku septembra v Montrealu. Enega od challengerjev bo 17. in 18. avgusta pripravila tudi Ljubljana, kjer si bosta finalista zagotovila sodelovanje na mastersu v madžarskem Debrecenu. Na najvišji ravni se otvoritev sezone obeta 18. aprila v katarski Dohi, kjer bosta zaigrala tudi Piran in Ljubljana, skoraj istočasno pa se na Kitajskem pričenja serija challengerjev.

Lani je svet pokoril srbski Novi Sad, ki je na krilih sponzorjev iz ZAE nanizal neverjetnih 32 zaporednih zmag, vendar konkurenca ne obupuje, saj bodo Vojvodinci v Katarju nastopili brez kaznovanega prvega zvezdnika 3x3 košarke Dušana Buluta in poškodovanega Tamaša Ivoševa. Olimpijske igre so dovolj velik magnet tudi za znana košarkarska imena, zato se je v premoru po zaključku lanske sezone dogajalo marsikaj zanimivega. Največji lokalni tekmec Novega Sada je ekipa Limana z druge strani mesta, vendar se je v lovu na perfekcijo za 18 mesecev preselila na Kitajsko.

Slovenci stavijo na izkušnje in uigranost, v naletu je latvijska Riga, čeprav manjka Nauris Miezis, zato pa nove čarovnije pripravljata eden najboljših svetovnih igralcev Karlis Lasmanis in Arturs Strelnieks, čigar (bolj znani) mlajši brat Janis igra pri Olympiacosu. Če prištejemo še Poljake z norim mojstrom zabijanj Rafalom Lipinskim in ambiciozne Ruse, ki se brusijo v domači poklicni ligi, je jasno, da je ulični košarki zavladala Vzhodna Evropa.

Vendar pa tudi čez lužo pripravljajo ustrezen odgovor. Newyorški Harlem bo vodil Dominique Jones, v drugem ameriškem moštvu Princeton bosta moči združila odlična igralca dvoranske košarke Robbie Hummel (Minnesota, Himki, Milano) in Dan Mavraides (Aris, Avellino). Kanadčani so kakovost skoncentrirali v Edmontonu, kjer bosta prvi imeni še nedavni reprezentant Kyle Landry ter klinični ostrostrelec Steve Sir. Ker bo na voljo še več denarja za nagradne sklade, se očitno v igri na en obroč obeta huda konkurenca, v kateri pa imajo močne karte tudi preverjeni piranski mojstri.


Najbolj brano