Migracije v zadnjem planu

Medtem ko se Evropska unija v pričakovanju evropskih volitev v zadnjem času ukvarja bolj ali manj z zagatami brexita, je vprašanje migracij in begunske problematike potisnila ne le v drugi plan, pač pa še veliko niže. Po drugi strani samo na območju koprske policijske uprave v zadnjem času dnevno ilegalno vstopa v našo državo (in evropski prostor) na desetine nezakonitih migrantov. Nedeljski primer zasledovanja kombija od Brkinov do bližine Vidma, ko je španski voznik z divjo vožnjo neposredno ogrožal življenja 14 prebežnikov, je še en dokaz, da tovrstni posli cvetijo na globalni ravni in po potrebi spreminjajo poti.

V ozadju so tolpe organizatorjev prevozov, ki na račun takih ali drugačnih stisk migrantov mastno služijo. Res je, nekateri končajo v priporu, plačati morajo kazen, vendar je ta “škoda” že vračunana v ceno. Meja je kljub ograjam in naravnim oviram prehodna, pritisk migrantov, ki prihajajo po balkanski poti, pa vse večji. Še posebej, odkar je morska pot s severa Afrike proti Italiji zaprta. Prvak Lige oziroma notranji minister Matteo Salvini je neomajen: Italija migrantov ne bo sprejemala, dokler Evropa ne bo poskrbela za pravično porazdelitev bremena. Te rešitve pa ni na obzorju, kar pomeni preusmerjanje migracijskih tokov tja, kjer je še kakšna možnost.

Meja je kljub ograjam in naravnim oviram prehodna, pritisk migrantov, ki prihajajo po balkanski poti, pa vse večji.

Ne, Slovenija za migrante ni obljubljena dežela, je pa na močnem udaru. Koliko časa bodo policisti še uspevali obvladovati razmere, je vprašanje brez odgovora. In če je Evropska komisija še ne tako dolgo nazaj predvidevala vzpostavitev stalne enote 10.000 pripadnikov mejne straže do prihodnjega leta, se zdaj to časovno odmika v leto 2027. Slovenija ima glede tega močne pomisleke.

Uredba, ki sicer še ni sprejeta, naj bi bila zelo pomanjkljiva, saj ne rešuje vprašanja, kako naj bi agencija evropske mejne in obalne straže konkretno pomagala tretjim državam pri vračanju nezakonitih migrantov, prav tako ne navaja meril za določitev nacionalnih prispevkov. Še en papir torej, ki konkretne rešitve odmika za nedoločen čas. Slovenska policija ima prav zdaj odprt razpis za nove varuhe meje. A tudi če se jih bo prijavilo zadosti, bo njihovo število, ob sedanjem migracijskem tempu, le kaplja v morje.


Preberite še


Najbolj brano