Mesec, dva so ležali v gozdu, potem pa je nastopil facebook

Jure Benčina je prvi par odvrženih čevljev opazil tik ob poti, ki se z vrha gore nad Črnim Vrhom spušča v dolino. Potem pa se mu je odvil nenavaden prizor vsaj za kontejner razmetanih, odvrženih čevljev. Novih in ponošenih, ki naj bi tam, sprva v še večjih količinah, ležali že nekaj tednov. Z objavo posnetka je v ponedeljek dvignil na noge Slovenijo.

Obuvala naj bi v gozdu ležala že vsaj nekaj tednov, prvotni kup pa 
naj bi bil bistveno večji. Foto: Jure Benčina
Obuvala naj bi v gozdu ležala že vsaj nekaj tednov, prvotni kup pa naj bi bil bistveno večji. Foto: Jure Benčina

ČRNI VRH > “Že prvi par čevljev tik ob poti me je presenetil. Ko pa se je pred mano v gozdu, niže pod potjo, odvil prizor množice odvrženih čevljev, je bil to pravi šok,” je povedal Jure Benčina, Idrijčan, planinec, ki je na prizor naletel na eni od svojih vsakdanjih poti v naravo in najdbo obelodanil na facebook profilu. Ni trajalo dolgo, ko so prvi slovenski mediji objavili njegove fotografije.

Nekaj ur pozneje so odpadni čevlji znanega trgovca Deichman, a neznanega storilca, zaposlili dobršen del Slovenije. Ležijo dobrih deset kilometrov nad Črnim Vrhom, na meji z občino Ajdovščina.

“Špargerte, karaserije in padubnu sm že vidu u narav. Da bi pa vidu en kontejner škrpetov pa ne še,” je s krajšim zapisom Benčina v idrijskem narečju pospremil najdbo. Dodal je še, da gre za nove in ponošene, čevlje znanega trgovca Deichman. Nove imajo še zbledelo ceno in zaščitne tablice.

Po pripovedovanju domačinov naj bi čevlji tam ležali že več tednov in prvotni kup naj bi bil precej večji od obelodanjenega. Kar ne preseneča, saj so med odvrženimi tudi precej dragi športni čevlji najbolj znanih svetovnih proizvajalcev. Preseneča pa, da do Benčinove objave najdbe nihče ni prijavil. Pot je obljudena, vsaj gozdarji in pohodniki jo, poleg domačinov, redno uporabljajo. Zato je tudi najditelja - podobno kot najdba - presenetil odziv na objavo. “Jaz sem svoje naredil. Od tu naprej bodo storilce morali poiskati pristojni,” je povedal Benčina.

Na občini Idrija so nam zagotovili, da sta redarja Mateja Novak in Risto Verbič že stopila v akcijo. Ker so si včeraj novinarji časopisnih in zlasti TV hiš v občini podajali kljuke, ju nismo uspeli priklicati.

Bržčas pa je po prvem ogledu odlagališča še prezgodaj za kakšen konkreten rezultat. Ker so čevlji tik pod potjo, se je storilcem očitno mudilo.

V podjetju Deichman so zagotovili, da tako malomarno s čevlji ne bi ravnali nikoli. Kar v svoje trgovine dobijo oporečnih, jih vrnejo v Nemčijo. Da bi to storilo podjetje Deichman, so kot neverjetno ocenili vsi včerajšnji razpravljalci o najdbi. Nekateri so razmišljali, da je morda šlo za donacijo kateri od dobrodelnih organizacij, ki naj bi ob praznjenju skladišča ravnala po domače. A so poznavalci razložili, da trgovci ne donirajo oblačil ali čevljev z zaščitnimi tablicami. Torej je preostalo samo še razmišljanje o ukradenih čevljih, ki se jih je bilo treba za vsako ceno znebiti.

V kaznivo dejanje so posumili tudi v Deichmanu in pozdravili vključitev policije v preiskavo. Ta je namreč poizvedovanje novinarjev vzela kot prijavo. Podobno je ravnal inšpektorat za okolje in prostor. “Policija uradno ni bila obveščena, zato zadeve ta trenutek ne moremo komentirati. Policisti policijske postaje Idrija preverjajo okoliščine najdbe. O ugotovljenih dejstvih bodo obvestili pristojne službe,” je sporočil Dean Božnik z novogoriške policijske uprave.


Najbolj brano