V osmi generaciji stoti diplomant

Na samostojno pot vstopa že osma generacija študentov sežanske višje strokovne šole, deset inženirjev fotografije in štirje inženirji oblikovanja materiala. Z njimi je šola dosegla prvo stotico.

Sežanski župan David Škabar, predsednik OOPZ Sežana Jernej 
Bortolato, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in ravnatelj 
Anton Marn so si ob podelitvi ogledali tudi razstavo študentskih 
izdelkov.  Foto: Luka Carlevaris
Sežanski župan David Škabar, predsednik OOPZ Sežana Jernej Bortolato, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in ravnatelj Anton Marn so si ob podelitvi ogledali tudi razstavo študentskih izdelkov.  Foto: Luka Carlevaris

SEŽANA > Diplomske listine so prejeli na četrtkovi podelitvi v Kosovelovem domu, kjer je sežanski župan David Škabar spomnil, da prav letos mineva deset let od ustanovitve šole, ki so ji sprva rekli kar šola za kamen, saj je bil njen “prvotnih namen s pomočjo študijskih programov prispevati k prepoznavnosti lokalnega bogastva in ohranjanju specifičnosti dediščine Krasa”. Zato je občina nudila zanjo tudi zagonsko denarno podporo, postopoma dokupila opremo, lani pa poskrbela še za delavnico za oblikovanje kamna.

Z osmo generacijo diplomantov je njihovo število doseglo trimestno številko. Med njimi je več inženirjev fotografije in nekoliko manj inženirjev oblikovanja materialov, prihajajo pa iz vseh koncev Slovenije. In kakšna je njihova pot po zaključku študija? “Večinoma se odločajo za samostojno poklicno pot. Opažamo, da diplomanti še naprej ohranjajo stike in sodelujejo s sošolci in študenti, ki so jih spoznali med študijem. Nekateri od njih prevzamejo družinska podjetja. Tretja skupina diplomantov pa nadaljuje delo na povsem različnih področjih,” je pojasnil ravnatelj šole Anton Marn.

Tako fotografi kot oblikovalci kamna imate “sposobnost ujeti trenutek in ga ohraniti za zgodovino. Uporabite to znanje”, jim je ob podelitvi diplom položil na srce predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki je ob tem dodal, da smo Slovenci sicer majhen narod in brez nafte, “imamo pa les, kamen, vodo, pridne roke in brihtne glave in iz tega se da narediti marsikaj”.


Najbolj brano