Povpraševanje po stanovanjih v Novi Gorici je veliko, ponudbe pa ni

V Novi Gorici se v zadnjih letih ni gradilo novih stanovanj. Ker ponudbe ni, rastejo tudi cene rabljenih stanovanj. Kar nekaj Novogoričanov, predvsem mladih družin, se je preselilo onkraj meje, kjer so cene stanovanj tudi za polovico nižje kot pri nas. Novogoriški župan pravi, da se zadnjih deset let ni sistematično delalo na tem, zdaj pa so na občini zavihali rokave.

Majske poljane, kjer stoji le eden od treh načrtovanih  stolpičev, so 
eno od območij v mestu, kjer bi  lahko zgradili nova stanovanja. Foto: Leo Caharija
Majske poljane, kjer stoji le eden od treh načrtovanih stolpičev, so eno od območij v mestu, kjer bi lahko zgradili nova stanovanja. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Povpraševanja je veliko, ponudbe nič. Novogradenj ni, kar je tudi razlog za takšno stanje,” je razmere na nepremičninskem trgu v mestu ocenil Franci Repše, prokurist družbe Renes nepremičnine, ki nima podatka, da bi v zadnjih dveh letih kdo dobil gradbeno dovoljenje za stanovanjsko gradnjo. Pojasnil je tudi, da se rabljena stanovanja, tudi 40 let stara, prodajajo po ceni od 1200 do 2000 evrov na kvadratni meter, saj ljudje dvigujejo ceno.

Tudi za najem so cene poskočile

Po mestu se govori tudi o tem, da je veliko stanovanj praznih, a jih lastniki ne prodajajo, niti ne oddajajo.

68.000 evrov je treba odšteti za 27 kvadratnih metrov veliko garsonjero v Novi Gorici, 80.000 evrov je cena za urejeno, 80 kvadratnih metrov veliko stanovanje v sosednji Gorici.

“Verjamem, da nekateri zadržujejo stanovanja. Razlogov za to je več. Ali jih hranijo za potomce ali čakajo, da cene še zrasejo. Nekateri jih ne oddajo zaradi slabih izkušenj,” je še povedal in dodal, da je veliko stanovanj praznih tudi zato, ker so njihovi lastniki v domu upokojencev.

“Tudi po najemu je ogromno povpraševanja. Danes dobimo ponudbo in jutri stanovanje že oddamo. Cene so poskočile. Tudi za najem,” je še pojasnil. Garsonjere gredo v najem po 300 do 350 evrov na mesec, dvosobna stanovanja pa od 400 do 500 evrov.

Franci Repše

prokurist družbe Renes nepremičnine

“Povpraševanja je veliko, ponudbe nič. Novogradenj ni, kar je tudi razlog za takšne razmere na nepremičninskem trgu.”

“Mislim, da se ne bo premaknilo na bolje, dokler ne bo investitorja za Majske poljane. Tam bi lahko dobili 120 stanovanj in s tem bi se tudi cene stabilizirale,” je še povedal Repše.

Stanovanja v Gorici tudi pol cenejša

O preseljevanju preko meje je povedal, da se o tem veliko govori, ne zdi pa se mu, da bi bilo to tako množično.

“Res pa so cene stanovanj za 40 odstotkov in več nižje kot pri nas, a po drugi strani je treba upoštevati, da velja tam italijanska zakonodaja in se lahko tudi kje zaplete, kot se je nedavno z zahtevo po registraciji avtomobilov v Italiji,” je še povedal. Postregel je tudi s konkretnimi cenami stanovanj v Novi Gorici, kjer se na primer 27 kvadratnih metrov velika garsonjera prodaja za 68.000 evrov, 15 let staro 85 kvadratnih metrov veliko stanovanje z atrijem pa za 195.000 evrov.

“Za 20.000 evrov manj dobiš 20 kvadratnih metrov več oziroma še več. Po moji oceni so stanovanja v Gorici tudi do 60 odstotkov cenejša kot v Novi Gorici. Urejeno, 80 kvadratnih metrov veliko stanovanje je mogoče dobiti že za 80.000 evrov,” je povedal bralec, ki se je decembra lani preselil v Gorico, a je želel ostati neimenovan.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve se je v zadnjih desetih letih iz novogoriške občine v Gorico stalno odselilo 139 slovenskih državljanov. Verjetno pa jih je precej več, saj so se v številnih primerih preselile cele družine, onkraj meje pa je prebivališče prijavil le tisti starš, ki je uradno lastnik nepremičnine.

Na občini so se lotili reševanja težav

“Težavo imamo s tem, da se zadnjih deset let ni bolj sistematično delalo na opremljanju zemljišč za novogradnjo,“ je povedal župan Klemen Miklavič in dodal, da se je začel takoj dogovarjati z občinskim in republiškim stanovanjskim skladom za neprofitna stanovanja, kar je eden od korakov reševanja stanovanjske problematike.

Nova stanovanja bi lahko najhitreje zgradili na območju Kuntave, Majskih poljan in Ronketa, ker so ta zemljišča že komunalno opremljena. Pri Kuntavi in Ronketu je sicer problem prometna ureditev, Majske poljane pa čakajo še na dražbo.

“V vseh teh primerih se dogovarjamo z republiškim stanovanjskim skladom in zasebnimi investitorji, ki so zainteresirani za nadstandardno gradnjo, da bi se del teh stanovanj odkupilo in že gradilo z mislijo, da bodo neprofitna,” je pojasnil župan. Kot drugi korak je omenil tako imenovane skupnostne projekte, v smislu zadrug. Šlo naj bi za manjše poskusne modele. Glede tega so na občini že stopili v stik z ustanovami, ki take projekte podpirajo.

Tretji korak pa so oskrbovana stanovanja, ki bi jih bilo mogoče graditi v bližini Panovca, vanje pa bi se lahko naselili starejši ljudje iz gosto poseljenih mestnih naselij, zgrajenih v 70. letih, kjer ni dvigal, v tam sproščena stanovanja pa bi lahko prišli mlajši.


Komentar novinarja

Nace Novak

Domov na drugo stran meje

Od ponudbe zadnjega večjega paketa novih stanovanj v mestu, v poslovnem centru Gonzaga, je minilo že nekaj let. Kasneje so bila na dražbi prodana preostala od 40 stanovanj v Eda centru. Od rezanja traku pred stanovanjskimi bloki v Ulici Šantlovih je že devet let. Toliko nazaj so se začeli tudi prevzemi stanovanj v Cedri, kot se imenuje prvi in edini od načrtovanih treh stanovanjskih stolpičev na Majskih poljanah, ki je zrasel in je danes dobro zaseden. Temelji preostalih dveh čakajo na investitorja,...

Preberi več

Najbolj brano