Domov na drugo stran meje

Od ponudbe zadnjega večjega paketa novih stanovanj v mestu, v poslovnem centru Gonzaga, je minilo že nekaj let. Kasneje so bila na dražbi prodana preostala od 40 stanovanj v Eda centru. Od rezanja traku pred stanovanjskimi bloki v Ulici Šantlovih je že devet let. Toliko nazaj so se začeli tudi prevzemi stanovanj v Cedri, kot se imenuje prvi in edini od načrtovanih treh stanovanjskih stolpičev na Majskih poljanah, ki je zrasel in je danes dobro zaseden. Temelji preostalih dveh čakajo na investitorja, ki bo na dražbi Primorja v stečaju to kupil in se lotil gradnje. Do takrat, pravijo poznavalci, se razmere ne bodo izboljšale, ker novih stanovanj ni. Z dobrimi 120 stanovanji v dveh stolpičih bi se tudi cene rabljenih stanovanj na trgu, ki so danes prenapihnjene, stabilizirale.

Dejstvo je, da Nova Gorica nova stanovanja potrebuje kot Sahara vode, vprašanje pa je, kdaj bodo začela rasti. Prav hitro verjetno ne, saj je treba na Ronketu, kjer je zasebnik kupil zemljišče in bi rad gradil stanovanja, še sprejeti občinski podrobni prostorski načrt, na območju Kuntave pod Vetriščem je treba poskrbeti za primerno prometno ureditev, Majske poljane pa čakajo na dražbo. Na občini so se, kot pravi novi župan, konkretno lotili problematike, a rezultatov jutri še ne bo.

Dejstvo je, da Nova Gorica nova stanovanja potrebuje kot Sahara vode, vprašanje pa je, kdaj bodo začela rasti.

Zato se bodo mlade družine verjetno še naprej selile preko meje, v Gorico, kjer je stanovanj in praznih hiš kolikor hočeš, cene pa so v primerjavi s tistimi, ki veljajo v Novi Gorici, tudi za polovico nižje. Režijski stroški so primerljivi. Nič čudnega torej, da delež Novogoričanov oziroma slovenskih državljanov, ki živijo v Gorici, narašča. Primorski dnevnik je pred dnevi poročal, da jih je bilo konec minulega leta že 380, 35 več kot leta 2017.

Za krepitev somestja obeh Goric to ni slabo. Večina teh ljudi živi in dela čez dan v Novi Gorici, plačuje v Sloveniji davke ... Vseeno pa bo, ko bodo zabrneli gradbeni stroji za prvo novogradnjo po dolgem času, za mesto, ki je zraslo ob meji, to mali veliki praznik. In verjetno se bo s tem premaknilo na bolje, in se mladi ne bodo več s takim tempom odseljevali, ne čez mejo, ne v prestolnico, ne drugam in se bo začela spet krepiti kritična masa ljudi, ki jo - po padcu meje in sanjah o tem, kaj bo to prineslo, pa ni prineslo veliko - v mestu vrtnic marsikdo pogreša.


Najbolj brano