Ne hodi po preprogi

Najboljša rešitev, ki bi ugodila temu ukazu, bi se glasila: obesi jo na steno! Volnene preproge, ki jih bo v omejenih serijah na prizorišče talne mehkobe to pomlad poslala Ikea, so res videti bolj nekakšne tapiserije kot pohodni objekti, zaradi majhnih količin pa bodo verjetno pristale v rokah zbirateljev, četudi cene niso pretirane; najdražja v kolekciji stane manj kot 400 evrov. V sozvočju z Ikeino filozofijo - umetnost za vsakogar ali galerijski objekti za vsak dom, ne le za petičneže.

Mačja družina, Misaki Kavai
Mačja družina, Misaki Kavai 

Demokratični dizajn torej. In tako raznolik, da ga lahko umestimo v različne ambientalne kompozicije. Serijo je lani zasnovalo osem sodobnih umetnikov z vseh koncev sveta in z različnih področij - slikarji, kiparji, modni oblikovalci ... Njihova slikovitost, barvna paleta in sporočilo so temu primerno raznoliki - od divjih barv, živalskih podob in japonskega simbolizma do črno-bele grafične strukture. Ne druži jih torej niti slog niti tematika, skupno pa jim je, da so ročno stkane iz volne in so jih s tradicionalnimi tehnikami izdelale pridne roke v Egiptu in Indiji.

Od igrivih pomladnih prizorov do abstraktnih simbolov

In kam vse nas popelje domišljija sodelujočih umetnikov? Dvojica iz brooklynskega studia Chiaozza, Adam Frezza in Terri Chiao, sta iz volne naslikala igrive pomladne prizore iz ameriškega jugozahoda v nekoliko retro maniri s stripovskimi primesmi in uživaško atmosfero. Britanski modni oblikovalec Craig Greense se je pozabaval s čarobnostjo raja in pobegom iz vsakdanje realnosti. Kot sam pravi, je želel narediti portal, vrata, ki nam odpirajo pogled v boljši svet. Japonska umetnica Misaki Kavai je v svojem otroško igrivem slogu stkala veliko mačjo družino, francoski slikar, ustvarjalec tatoojev in ulične umetnosti, ki deluje pod imenom SupaKitch, je navdih iskal med klasičnimi živalskimi motivi in ga našel na tleh - tako je nastala kačja preproga. Kača, ki se levi, ki menja svojo kožo in je simbol prerojenja.

Umetnost in dizajn nista dva ločena svetova. Nasprotno: ko se prepleteta, se stkejo zanimive zgodbe.

Nasproti barvitosti so položene preproge grafičnih struktur in abstraktnih simbolov. Poljski umetnik Filip Pagowski je tako šel v čisto osnovo, v samo strukturo tkanja in v zasledovanje prepletanja niti. Abstraktni ritem neskončno ponavljajočega se vzorca, ki pa ni povsem pravilen in mu drobne nepopolnosti dajejo poseben unikaten šarm. Preplet teles in zmešnjava človeških udov, ki “štrlijo” iz preproge v vse smeri, po besedah avtorja, ameriškega multidisciplinarnega umetnika Noaha Lyona, odseva prepletenost življenja na našem planetu, ki se prekopicuje po vesolju, navdihnila pa ga je zgodba indijanskega plemena Navajo o možu, ki so ga vrtinci in duhovi naučili za njegovo ljudstvo zelo koristnih reči.

Srečni kot ribe v vodi

Z vodo je povezana tudi preproga korejske umetnice Seulgi Lee, v prostor naj bi vnesla svetlobo in vodni odsev, njeno sporočilo pa pravi: bodimo srečni, srečni kot ribe v vodi. Virgil Abloh, ustanovitelj modne znamke Off-White, pa je izbral ironično noto, ki hudomušno okrca naš včasih salonski pristop do lastne dnevne sobe: kot da je razstavni prostor, v katerem ni dovoljeno hoditi, kjer se ne sme sedeti na dragocenih zofah in foteljih, da se ne bi kaj poškodovalo ali uničilo. Meni, da so starševske pridige, kako je treba paziti na pohištvo, precej vplivale na odnos današnje mlade generacije do pohištva. Morda ima prav, morda ne. Preproga z napisom Keep Off pa je nedvomno duhovita.

Umetnost in dizajn nista dva ločena svetova. Nasprotno: ko se prepleteta, se stkejo zanimive zgodbe. In Ikeinemu kreativnemu timu je treba priznati, da so ustvarili še eno kolekcijo, ki ne bo ostala neopažena. V njej je prisotna dolga tradicija preprog in tapiserij kot umetniških izdelkov, ki imajo tudi svojo uporabno plat. Tradicija je tako še enkrat zaživela v povsem sodobnem kontekstu avantgardne umetnosti. Ki jo lahko za sprejemljivo ceno položite na tla ali obesite na steno svojega doma.


Najbolj brano