Zdravniki: V zdravstvenem domu je “vojno stanje”

Svet Zdravstvenega doma Ajdovščina je v četrtek sprejel odstopno izjavo direktorice zavoda Bože Ferfolja, za vršilko dolžnosti strokovne vodje pa imenoval Martino Terbižan Rupnik. Zdravniki še niso preklicali umika soglasja za nadurno delo, ne izključujejo niti odpovedi pogodb. Dobra novica pa je, da bo Vipava 15. aprila dobila drugega družinskega zdravnika.

Zaposleni trdijo, da so se odnosi v zavodu v zadnjih dveh mesecih 
bistveno poslabšali. Foto: Alenka Tratnik
Zaposleni trdijo, da so se odnosi v zavodu v zadnjih dveh mesecih bistveno poslabšali. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > “Odstopam, ker želim, da bi zavod še naprej deloval in se razvijal. Upam, da se bo z mojim odhodom končalo načrtno slabšanje odnosov med zaposlenimi in rušenje zavoda. Ocenila sem, da bom negativne akcije ustavila, če omogočim, da prideta v hišo nov direktor in strokovni vodja. Druge rešitve ne vidim. Nihče pa me ne bo prepričal, da v teh 18 letih nisem nič naredila. Zavod posluje pozitivno, pridobili smo številne dodatne programe. In želim, da se od tu gradi naprej,” je na četrtkovi seji sveta zavoda, ki je trajala skoraj tri ure, pojasnila direktorica ajdovskega zdravstvenega doma Boža Ferfolja. Mnenja članov sveta zavoda o njenem odstopu so deljena, a so s petimi glasovi za, z enim proti in s tremi vzdržanimi odstop sprejeli v upanju, da bodo s tem prispevali k rešitvi nastalih razmer.

Odnosi so zašli v slepo ulico

Kot je bilo mogoče razumeti direktorico, je povod za napetosti v zavodu iskati tudi v aktualnih težnjah družinskih zdravnikov v Sloveniji ter vztrajanju zdravniškega sindikata Fides pri izločitvi zdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju. “Očitno je tudi naš zavod na udaru,” je dodala in s tem izzvala predstavnika hišnega sindikata Fides, družinskega zdravnika Roberta Grbca.

Vipava bo dobila drugo zdravnico

Ob vseh problemih se v zdravstvenem domu obeta tudi nekaj pozitivnih novosti. Zdravnica Barbara Krajnik Kete bo s 15. aprilom prevzela drugo ambulanto družinske medicine v Vipavi, s prvim majem se v zavod po porodniškem dopustu vrača mlada družinska zdravnica, v kratkem se obetajo tudi novosti v ambulanti za ženske.

Ta je zavrnil očitke, da gre za načrtno rušenje zavoda. “Menimo, da je treba nekaj narediti iz tega zdravstvenega doma, in če mi ne bomo, ne vem, kdo bo. Družinski zdravniki smo preobremenjeni, odnosi v našem zavodu pa so zašli v slepo ulico predvsem zaradi pomanjkanja novih zdravnikov. Upamo, da bomo lahko ta voz potegnili naprej z novim vodstvom. Imamo vizije, od njega pa pričakujemo sodelovanje,” je povedal Grbec, ki je trenutno stanje v zavodu ocenil kot “vojne razmere”.

Namige, da je že vse dogovorjeno, pa je zavrnil. Na direktoričino opazko, da je akcija usmerjena proti celotnemu vodstvu, ki ga ob njej sestavljata še strokovna vodja in pomočnica direktorice za zdravstveno nego, pa je odgovoril, da si bo novi direktor sam izbral sodelavce. Boža Ferfolja bo zavod uradno zapustila 31. maja, svet zavoda pa bo že v nekaj dneh objavil razpis za novega direktorja.

140

zaposlenih je v Zdravstvenem domu Ajdovščina

Vrača se bivša strokovna vodja

V luči reševanja krize je svet zavoda na predlog direktorice za vršilko dolžnosti strokovnega vodje do 1. novembra znova imenoval družinsko zdravnico Martino Terbižan Rupnik. Ta je konec januarja zaradi preobremenjenosti podala odstopno izjavo s tega mesta, zdaj pa naj bi bila, kot sta potrdila Grbec in predsednica sveta zavoda, družinska zdravnica Barbara Kete Krajnik to nalogo pripravljena opravljati do imenovanja novega vodje.

Gre za kompromisno rešitev, saj kandidatka, ki jo je nedavno predlagala direktorica in jo je potrdil strokovni svet, ni dobila podpore med zdravniki. “Mogoče bo imenovanje dosedanje vodje vsaj začasno prispevalo k umiritvi situacije,” je pojasnila direktorica.

Svet je imenovanje potrdil s šestimi glasovi za, enim proti in z dvema vzdržanima. A v razpravi je brez odgovora v zraku obviselo precej vprašanj. Predstavnik Občine Vipava Mitja Lavrenčič, ki si je prizadeval za rešitev druge ambulante v Vipavi, je ob glasu proti izjavil, da se počuti kot lutka, in dodal, da se je svet zavoda ob pomanjkanju informacij znašel med dvema ognjema. “Člani najvišjega telesa nismo dovolj seznanjeni z dogajanjem v hiši, zato se mi ne zdi prav, da z dvigom rok rešujemo probleme v njej.”

Med ključnimi je še vedno napovedani umik soglasja k nadurnemu delu sedmih družinskih zdravnikov. Ti ga kljub posredovanju občine Ajdovščina še niso preklicali. Odločitev začne veljati 20. aprila. “Trenutno delamo še več, kot smo prej, se pogovarjamo in čakamo, kako se bo razvila situacija v državi in tukaj. Če ne bo nič drugače, umika ne bomo preklicali, ne izključujemo niti odpovedi delovnih pogodb,” je povedal Grbec.


Najbolj brano