Vsi bolniki povsod enakovredni in enakopravni

Svetovni dan zdravja, 7. april, letos Svetovna zdravstvena organizacija naslavlja s pomembnim sporočilom: univerzalni dostop do zdravstvenega varstva in zdravja za vse. Cilj je zavezujoč tudi za slovenske odločevalce in odgovorne za zdravje, v poslanici priznava zdravstveni minister Aleš Šabeder.

Aleš Šabeder Foto: STA
Aleš Šabeder Foto: STA

SLOVENIJA > Kot je v poslanici ob Svetovnem dnevu zdravja zapisal zdravstveni minister Aleš Šabeder, “univerzalna dostopnost pomeni, da imajo vsi prebivalci dostop do zdravstvene oskrbe, ki jo potrebujejo, tudi tisti, ki zaradi različnih razlogov do nje ne pridejo”.

Primarno, torej osnovno zdravstveno varstvo je namenjeno zdravstveni oskrbi posameznikov, družin in širše skupnosti, od preventive, cepljenja, zdravljenja, rehabilitacije do paliativne oskrbe. “Ključna sta torej skrb za ljudi in nudenje podpore ter pomoči pri ohranjanju in krepitvi zdravja posameznikov in skupnosti, ne zgolj zdravljenje bolezni. Kot minister bom storil vse, da v Sloveniji zdravstveno oskrbo ohranimo oziroma jo še izboljšamo,” poudarja Šabeder.

Aleš Šabeder

minister za zdravje

“Kot minister bom storil vse, da v Sloveniji zdravstveno oskrbo ohranimo oziroma jo še izboljšamo.”

Ob obeležitvi tega dneva pripravljata ministrstvo in Nacionalni inštitut za javno zdravje 1. Nacionalno konferenco Zdrava povezava - združujemo moči za zdravje ljudi. Konferenca bo 9. aprila, na njej bodo predstavili 85 programov in projektov, ki jih sofinancira ministrstvo za zdravje in jih izvajajo nevladne organizacije. “Njihovi programi odlično dopolnjujejo delovanje javnih služb, saj so nevladne organizacije bliže ljudem in bolje naslavljajo potrebe najbolj ranljivih skupin prebivalstva,” ocenjuje minister.

Prepričan je, da lahko z združenimi močmi za zdravje in zdravstvo zadolženi še veliko storijo, vendar pa je za zdrav način življenja odgovoren vsakdo sam. “Rad bi opogumil vse tiste, ki so že neštetokrat sklenili, da se bodo več gibali, opustili nezdrave razvade, se bolj uravnoteženo prehranjevali in se več družili z znanci ter prijatelji,” poziva Šabeder in dodaja: “Storite to! Začnite postopoma, ne glede na starost. Vsaka sprememba šteje.”


Najbolj brano