Vojska pripravljena na mir, na vojno pa ne

Stopnja pripravljenosti Slovenske vojske (SV) za delovanje v miru je zadostna, za delovanje v vojni pa nezadostna. Vojska opravlja vse naloge, ki jih ima po zakonu, težave pa bi imela doma v kriznih razmerah.

 Med ključnimi razlogi, zakaj ne pride do izboljšanja ocene pripravljenosti Slovenske vojske, so pomanjkanje 
kadrov, oborožitvenih sistemov in opreme ter zaostanki  v procesu izgradnje vojaških zmogljivosti. Na fotografiji: 
Karl Erjavec, Alenka Ermenc in Borut Pahor Foto: STA
Med ključnimi razlogi, zakaj ne pride do izboljšanja ocene pripravljenosti Slovenske vojske, so pomanjkanje kadrov, oborožitvenih sistemov in opreme ter zaostanki v procesu izgradnje vojaških zmogljivosti. Na fotografiji: Karl Erjavec, Alenka Ermenc in Borut Pahor Foto: STA

LJUBLJANA > Med ključnimi razlogi za vnovično negativno oceno pripravljenosti Slovenske vojske so pomanjkanje kadrov, oborožitvenih sistemov in opreme ter zaostanki v procesu izgradnje vojaških zmogljivosti.

Kader se stara

Načelnica Generalštaba SV Alenka Ermenc včeraj po predstavitvi letnega poročila predsedniku republike Borutu Pahorju v ospredje težav, ki jih ima SV, ni postavila pomanjkanja denarja, saj se proračun za vojsko izboljšuje. Opozorila je, da povečanje sredstev za vojsko v zadnjih dveh letih še ni nadoknadilo nakopičenega izpada sredstev od krize dalje. Z denarjem, ki so ga imeli na voljo, so lahko le stabilizirali doseženo stopnjo razvoja na nekaterih področjih.

Nočno streljanje odneslo poveljnika poveljstva sil

Načelnica Generalštaba SV Alenka Ermenc je v odgovoru na vprašanje, zakaj SV prejšnji teden ni upoštevala priporočila ministrstva, naj po 23. uri na Počku ne prihaja do streljanja s težkim orožjem, povedala, da SV kljub odstopu občine Postojna od dogovora z ministrstvom “izvaja določila 9. točke tega dogovora”. Popoldne pa je minister Karl Erjavec na njen predlog razrešil poveljnika poveljstva sil Miho Škerbinca. Kot so nam povedali na ministrstvu, je bilo razlog za razrešitev tudi dogajanje na Počku.

Največji težavi, s katerima se sooča SV, sta pomanjkanje kadrov in poslabšanje starostne strukture zaposlenih v vojski. “Primanjkljaj častnikov, podčastnikov, vojakov in specialističnih kadrov se bo brez sprejetih celovitih sistemskih ukrepov na področju statusa pripadnikov SV, ki bodo zagotovili večjo konkurenčnost vojaškega poklica, v naslednjih letih le še povečeval,” ugotavlja Ermenčeva. “To lahko celo izniči pozitivne učinke moderniziranja in povečanja finančnih sredstev SV,” opozarja.

Ukrepi za izboljšanje statusa pripadnikov SV so ena od stvari, ki niso v domeni Generalštaba. Oblikovati jih mora ministrstvo, potrditi vlada in sprejeti DZ.

Vodstvi vojske in ministrstva za obrambo sta letno poročilo o pripravljenosti SV za leto 2018 Pahorju predstavljala dlje, kot je bilo predvideno. Pahor, ki po utečenem protokolu vsebino poročila predstavi javnosti, je kot dobro izluščil to, da je pripravljenost enot za delovanje v mednarodnih operacijah in misijah na najvišji ravni. Od tujih državnikov prejema številne ocene o odličnosti slovenskih udeležencev in izraze hvaležnosti za njihov prispevek k ohranjanju miru, je izpostavil. Pozitivna je tudi vloga SV ob naravnih in drugih nesrečah.

“Na profesionalnost in predanost naših vojakov in vojakinj se lahko vedno zanesemo,” iz leta v leto ponavlja Pahor, dodaja pa, da je bistvenega pomena za pripravljenost enot tudi motiviranost. Ta je pogojena z urejenim statusom, a v plačah vendarle ni ves odgovor na kadrovske težave. Zaradi tega je Pahor pozval ministra in načelnico, naj dogajanje v vojski uredita na način, ki bo pripadnikom SV v “splošno zadovoljstvo”.

Več vlaganj v varnost

Pahor se je ponovno zavzel tudi za poseben zakon o sistemskem financiranju nacionalne varnosti. “Z novimi varnostnimi tveganji je varnost postala manj zanesljiva, zato je vanjo potrebno vlagati več. Ne samo v vojsko. Potreben je skupen pristop ob hkratni posodobitvi vojske, policije, civilne zaščite, obveščevalnih služb in kibernetske varnosti,” je ponovil predlog, ki ga je podal že v času odhajanja Cerarjeve vlade. Kmalu se namerava o tem pogovoriti s premierjem Marjanom Šarcem. Dobra podlaga za pisanje takšnega zakona je po njegovem bela knjiga o obrambi, ki jo pripravlja obrambno ministrstvo.

Po napovedih ministra za obrambo Karla Erjavca bodo v beli knjigi opredelili modernizacijo in zmogljivost SV ter njeno strukturo, kar bo dobra podlaga vsaj za srednjeročni obrambni program.

Načelnica s kazensko ovadbo nad Požareport

Minuli teden je spletni časopis Požareport sprožil val ugibanj o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Alenke Ermenc. SV je navedbe o njenih zdravstvenih težavah demantirala že dan po objavi. Načelnica je včeraj ponovno zatrdila, da je v dobri kondiciji in opravilno sposobna, ter napovedala, da bo odgovorno izvajala svojo funkcijo. Poročanje Požareporta je kazensko ovadila zaradi laži in opravljanja.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Vojska in njen začarani krog

Če bi se pomotili ali pa bili namerno nekoliko zlobni in namesto ažurnega objavili lanski ali predlanski članek o stanju pripravljenosti Slovenske vojske, tega marsikdo verjetno ne bi niti opazil. Že od leta 2012 predsednik republike in hkrati vrhovni poveljnik obrambnih sil na mizo dobiva poročila, ki stopnjo pripravljenosti naše vojske opisujejo z besedami “nizka” in “najnižja”. Vrtimo se znotraj slabega; prihaja kvečjemu do malenkostnih izboljšanj, ki pa še ne spreminjajo ocene iz negativne ...

Preberi več

Najbolj brano