Varuhi balkanskih rek znova v akcijo

Borci za prosto tekoče reke iz gibanja Balkan River Defence, ki ga vodi Rok Rozman, gredo po treh uspešno izpeljanih Balkan River Tourih znova v akcijo.

Rok Rozman iz Balkan Rivers Tour Foto: Jan Pirnat
Rok Rozman iz Balkan Rivers Tour Foto: Jan Pirnat

KOBARID > Letos so se nasprotniki jezov na rekah, ki uničujejo ekosisteme, odločili za nekoliko drugačen pristop. Namesto 32 dni na poti prek šestih držav bodo trikrat po en teden veslali v treh različnih državah. Od 15. do 20. aprila v Romuniji, poleti na domači Soči in jeseni v Bolgariji. Skupaj z domačini bodo veslali, jih na delavnicah izobraževali in ustvarjali strategije boja za prosto tekoče reke.

“Po celi zimi računalniškega dela, emailov in dogovarjanja se že res veselim odhoda v Romunijo. Tudi letos imamo na kupu super ekipo kajakašev, fotografov, snemalcev in ostalih norcev. V baznem taboru se nam bodo pridružili tudi številni podporniki iz ostalih delov Evrope, ki se redno udeležujejo naših akcij, tako bomo skupaj z domačini ustvarili plan boja za njihove reke in se medtem imeli fenomenalno,” pravi Rok Rozman.

V Romunijo, poleti na Sočo in jeseni v Bolgarijo so vabljeni vsi, ki jim ni vseeno za okolje in usodo rek. Gibanje Balkan River Defence (sprva Balkan Rivers Tour) je nastalo zaradi nasprotovanja načrtom po gradnji kar 2700 jezov na Balkanu.


Najbolj brano