Supali bodo za delfine

Koprčana Petra Baričeviča maja čaka zanimiv podvig. V mednarodni ekipi petih pustolovcev bo obveslal obalo istrskega polotoka. Ljubitelji morja so se za akcijo, ki so jo poimenovali Istrian SUP Challenge, odločili, da bi dvignili zavest o pomembnosti varovanja okolja, izpostavljajo pa morje in njihove prebivalce delfine.

Peter Baričevič je navdušen “supar”, veslač na deski, ki mu nista 
tuja varovanje okolja in dobrodelnost. Foto: Eva Branc
Peter Baričevič je navdušen “supar”, veslač na deski, ki mu nista tuja varovanje okolja in dobrodelnost. Foto: Eva Branc

KOPER > “Mnogi Slovenci niti ne vedo, da jih imamo v našem morju,” o delfinih pravi Peter Baričevič iz Kampela, ki je, tako kot drugi člani odprave, od malih nog povezan z morjem. Ukvarja se tako s surfanjem kot kajtanjem, v zadnjem obdobju pa vesla na vedno bolj priljubljenem supu.

Prav z veslanjem stoje na deski se je pet fantov odločilo prepotovati obalo Istre in s svojo pustolovščino spomniti, da čisto morje ni nekaj samoumevnega. Poleg Baričeviča bosta v ekipa še brata Mario in Manuel Stecher iz Nemčije, Kanadčan Andy Dressler, Nemec Arnd Dünzinger, spremljal pa jih bo fotograf Andy Klotz. Na deske se bodo prvi dan vkrcali v Barkovljah, nato pa krenili vzdolž slovenske obale proti Umagu. Pot bodo naslednji dan nadaljevali proti Rovinju in nato mimo Pulja do Medulina. Za zaključek veslanja jih čakata še vzhodna obala Istre in cilj v Opatiji. Veslali bodo v povprečju od osem do dvanajst ur na dan. V tem ritmu nameravajo polotok obkrožiti v petih dneh, nato pa v Kopru proslaviti uspešen zaključek projekta.

“Istro smo si izbrali, ker je lepa,” o lokaciji za akcijo razlaga Baričevič in dodaja, da je eden od bratov Stecher, ki sicer tovrstne dogodke prirejata širom po svetu, nekaj časa tudi živel v slovenski Istri. Ekipa se na podvig že pripravlja, treningi potekajo, fantje pa start napovedujejo za 20. maj. Če bodo do takrat uspeli zbrati sredstva za spremljevalno plovilo, bodo večino prtljage shranili tja, sicer pa jo bodo namestili kar na svoje supe.

Akcija pa ne bo namenjena le ozaveščanju, temveč bodo pustolovci z njo zbirali sredstva, ki jih bodo v celoti namenili mednarodni organizaciji za ohranjanje delfinov in njihovih habitatov, GRD. Lokalna partnerja v projektu pa sta slovensko Društvo Morigenos in hrvaško Društvo Val.


Najbolj brano