Steber vztrajnosti in volje

Stebri vlečnice na majhnem, najstarejšem primorskem smučišču SKI Bor na črnovrški planoti so jekleni. Prav taka je volja lastnika Pavla Čuka. Domačina, ki je propadajoče smučišče rešil in uredil v eno naših najprijetnejših malih smučišč. Delovalo je tudi minulo zeleno zimo. Pavel, ki bo ta mesec odštel 42. leto odvisnosti od dialize, na njem ni zamudil še nobenega dne.

 Foto: Andrej Čuk
Foto: Andrej Čuk

Pavel Čuk iz črnovrškega zaselka Predgriže je tisti žičničar, ki se mu stanovska predsednica Manuela Božič Badalič klanja najgloblje. Z njo še množica ljudi. Zlasti prijateljev, ki poznajo njegovo skromnost, delavnost in jekleno voljo. Kakopak tudi obiskovalci vzorno urejenega in opremljenega malega smučišča SKI Bor, ki ga je pred 16 leti rešil sedemletnega samevanja in propadanja. Na odpoved ledvic, ki ga je pred 42. leti pripela na dializne aparate, se ni niti malo oziral.

Mali SKI Bor ima vse, kar imajo veliki

SKI Bor je smučišče, pred katerega vlečnico se nabirajo vrste kot v šestdesetih letih, ko je bilo to edino na Primorskem. Za razliko od nekdanjih nejevoljnih smučarjev sedaj nihče ne negoduje. Obratno - lastniku Pavlu Čuku za urejenost radi stisnejo roko.

Vsi marčevski kandidati

Kandidata za mesečno osebnost Primorske sta bila v marcu še skladatelj in zborovodja Ambrož Čopi ter Tomi Sinožić, vodja ekipe, ki je zgradila repliko tradicionalnega plovila, imenovanega istrski top. Pogovoru z zmagovalcem Pavlom Čukom lahko prisluhnete na Radiu Koper danes ob 11. uri. Na Radiu Trst A bodo pogovor predvajali v ponedeljek ob 12. uri.

“Res imamo dober obisk. Gostimo enakovredno število smučarjev iz bližnjih primorskih in notranjskih krajev. Odločilna je naša odlična smučarska šola, ki jo vodi Uroš Šemrov,” je skromen Čuk.

Smučarji, ki na lahki smučarski progi res največkrat uvajajo svojo mladež v abecedo vijuganja po snegu, naštevajo še vrsto odlik smučišča. Na čelo postavljajo prijazno osebje. Ne čudi, da SKI Bor tudi v akciji izbire naj smučišč pobira odlike med malimi smučišči. Ima vse, kar premorejo veliki centri, z izjemo širnih prog. A tista, ki je, je skrbno steptana. Ob njej je devet topov za izdelavo tehničnega snega. Nekoliko vstran je skopan akumulacijski zbiralnik vode, pod njim pa prijazna gostinska brunarica in šotor za počitek ter shranjevanje opreme. Vse to je minulo zeleno zimo omogočilo skoraj tri mesece zimskih radosti.

Seveda niti brez garanja Čuka in prijateljev, ki radi delajo pri njem, ne bi šlo. Koliko žuljev in odpovedovanja je v 16 letih vgradil v butično smučišče, ni prešteval. “Najteže je šlo s papirji, s pridobivanjem gradbenih dovoljenj. Najprej za vlečnico, smučišče, potem brunarico ... Delam rad. To ni problem,” je povedal Čuk to, kar vedo vsi, ki ga poznajo.

Z dialize takoj na smučišče

Če Čuk, nekdanji tajnik na domači šoli, potarna nad papirji, mora biti birokracija resnično hud problem. Če bi tožil zaradi dela, bi ga razumeli. Kot prvošolcu sta mu začeli odpovedovati ledvici in sta mu ob iztekanju osnovnega šolanja dokončno odpovedali. Odtlej je - že polnih 42 let - odvisen od dialize. Odkar ima smučišče, ki je tudi poletni rekreacijsko zabavni center, jo v ljubljanskem UKC trikrat v tednu po osem ur opravi ponoči. Neizmerno je hvaležen vsem medicinskim delavcem na oddelku.

Vmes mu je propadla žila in vstavili so mu umetno. Pred 18 leti mu je telo zavrnilo nadomestno ledvico. Ker ne bo več poskušal s presaditvijo, bo ostal odvisen od dialize. Kljub temu ga še niso slišali, da bi zaradi tega tožil. Skrbi za zdravje. Ko ne dela, se rekreira s hojo. Tudi zdrava prehrana in kakšen dodatek k njej mu nista tuja.

Na smučišče se pripelje neposredno iz bolnišnice. Nikoli še ni manjkal. Po naravi je bolj tih, a ga še niso videli slabe volje. Kakopak je tudi že prekinil dializo, da je ponoči ujel ugodne razmere za zasneževanje. Prekinil je tudi invalidsko upokojitev in postal podjetnik. Ker je smučišče priljubljeno in se mu je delo obrestovalo. Vse, kar si želi, je: “Da bi dializi navkljub lahko še dolgo delal. Zelo prav pa bi prišla kakšna bolj snežena zima od letošnje.”


Najbolj brano