Pravljični junak Peter Pan v Kosovelovem domu

Peter Pan noče odrasti. Živi v deželi Nije, kjer je vodja druščine Izgubljenih fantov. Srečuje se z morskimi deklicami, Indijanci in gusarji. Njegova najboljša prijateljica je vila Zvončica, nasprotnik pa kapitan Kljuka. Občasno obišče tudi otroke iz resničnega sveta. Baletna predstava, pri kateri so moči združili profesionalci in ljubiteljski ustvarjalci, je v nedeljo zaživela na odru Kosovelovega doma Sežana.

Baletna predstava, pri kateri so moči združili profesionalci in ljubiteljski ustvarjalci, je zaživela na odru Kosovelovega doma Sežana. Foto: Samanti Coraci
Baletna predstava, pri kateri so moči združili profesionalci in ljubiteljski ustvarjalci, je zaživela na odru Kosovelovega doma Sežana. Foto: Samanti Coraci

SEŽANA > Zgodbo o Petru Panu je predlagal Romeo Grebenšek, režiser predstave: “Vsak bi rad bil junak. Jaz bi bil Peter Pan, ker je svoboden in si ne postavlja mej v glavi, zato je pri njem možno vse.”

Društvo ljubiteljev baletne umetnosti Divača združuje otroke, stare od treh do 16 let. Prihajajo tudi iz sosednjih občin in zamejstva. Najmlajši so nastopili v vlogah izgubljenčkov, Indijancev in piratov. V predstavo so bili vključeni tudi profesionalni plesalci. “Dobro je, da otroci vidijo nekoga, ki se že dolgo ukvarja s plesom, in tako dobijo zgled za naprej,” je povedala Nataša Ipavec, ki je na odru odplesala senco Petra Pana in indijansko princeso.

“S koreografijo sem moral povedati vsebino, pri čemer sem moral upoštevati sposobnosti plesalcev in biti pozoren, kako med seboj sodelujejo. Predvsem pa je bilo pomembno vključiti najmlajše, da se počutijo del dogajanja na odru in čutijo določeno odgovornost,” je pojasnil koreograf Siniša Bukinac, ki je odplesal kapitana Kljuko.

Pri Društvu ljubiteljev baletne umetnosti Divača, ki deluje že 19 let, se trudijo za balet na višji ravni. “Vsako leto nam uspe eno dekle spraviti na konservatorij,” pravi Astrid Bastianelli. Letos je to uspelo Tjaši Tominc, ki je v predstavi odplesala Petra Pana.  


Najbolj brano