Po prvenstvu še pokal

Prvi tekmovalni vikend po reprezentančnem premoru je obudil upe Olimpije, da morda le še ni vse izgubljeno v boju za državni naslov, ki se sicer široko nasmiha mariborskim nogometašem. Na dlani pa je, da se od prvoligaške konkurence poslavlja Krško.

Tabor (v rdečih dresih) in Jadran v nedeljo spet čakata primorska  
tekmeca v drugi ligi.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Tabor (v rdečih dresih) in Jadran v nedeljo spet čakata primorska tekmeca v drugi ligi.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

NOVA GORICA > Zadnja tretjina prvenstvene sezone utegne biti vseeno zanimiva. Na razvoj dogodkov bi lahko posredno vplival tudi razplet pokalnega tekmovanja. Ta teden bodo na sporedu prve polfinalne tekme. Jutri se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura, v četrtek pa sledi še obračun Aluminija in ljubljanske Olimpije. Na papirju bi morali v velikem finalu spremljati še en ljubljansko-mariborski obračun, a velja pri tem kaj vprašati tudi oba tekmeca.

Mura ima v treh prvenstvenih dvobojih z Mariborčani pozitivno bilanco in kljub delovnemu dnevu se spet obeta navijaško romanje iz Prekmurja na Štajersko. Aluminij je resda v zimskem premoru izgubil tri pomembne člene, s katerimi je jeseni doma s teniškim izidom 6:2 odpravil Ljubljančane in sprožil nove trenerske premike v zmajevem gnezdu, a možnosti Kidričanov ne gre zanemariti. Ne nazadnje se je prav Aluminij zoperstavil Olimpiji v lanskem finalu.

Kotnik v Mariboru

Nekdanji nogometaš Gorice Andrej Kotnik je že našel nov klub. Podpisal je triletno pogodbo z Mariborom. Za vodilno ekipo prve SNL pa bo zaigral šele v novi sezoni, saj je 23-letni Koprčan z Novogoričani sporazumno prekinil pogodbo, ko se je spomladanski del že začel.

Ljubljančani so v pretekli sezoni osvojili obe domači lovoriki. Letos so realno v igri za pokalno. V prvenstvu so po zmagi v Domžalah zmanjšali zaostanek za Mariborom na osem točk. Igralna podoba vodilne ekipe je na začetku pomladi daleč od blesteče. Štajerci so spomladi resda še edini neporaženi, a z minimalnima zmagama, tremi remiji in vsega petimi doseženimi zadetki gotovo niso potešili apetitov zahtevnejših navijačev. Vijoličasti tabor bi lahko kakšno olajševalno okoliščino našel v nizu poškodb.

Olimpija na igrišču bolj ugaja, a se z učinkom ne more posebej pohvaliti. V primerjavi z Mariborom je spomladi nadomestila le točko zaostanka. Res pa je, da je pozimi ostala brez Andresa Vombergarja, Rok Kronaveter pa je v koledarskem letu 2019 igral le za pokušino. Skupaj sta jeseni prispevala 20 golov. Na nasprotnikovi polovici je še vedno veliko prometa, a vprašanje je že, če bi v Domžalah zmagali brez srečnega prvega gola.

Za Mariborom in Olimpijo sta se izoblikovali dve skupini. Domžale, Celje, Aluminij in Muro od tretjega do šestega mesta ločita dve točki. Našteti se bodo bržkone borili še za preostali evropski vozovnici. Triglav je z nedeljsko zmago v medsebojnem obračunu bržkone zapečatil usodo Krškega. Deveti Rudar ima kar devet točk več. Zaostanek Krčanov je velik, sicer pa so v dosedanjem delu prvenstva zmagali vsega trikrat.

Tri ekipe se otepajo predzadnjega mesta, ki prinaša dodatne kvalifikacije za prvoligaški obstanek. Med njimi je tudi Gorica, ki bi si lahko na naslednjih treh tekmah (Mura doma, Aluminij v gosteh in Krško doma) bistveno popravila izhodišča pred zadnjo četrtino prvenstva. Velja pa seveda tudi obratno. V zaključku jeseni je z naštetimi tekmeci zabeležila tri zaporedne ničle brez doseženega gola.

Potemtakem bo zanimiv tudi razplet v drugi ligi. Zdi se, da v igri za prvo (in drugo) mesto ter (ne)posredno napredovanje ostajata le še dva kluba, sežanski Tabor in ljubljanski Bravo. Še napeto utegne biti tudi v boju za obstanek. V tem kontekstu se zanimiva tekma obeta konec tedna v Vipolžah. Alen Ščulac bo z Brdi gostil svojo nekdanjo ekipo, dekanski Jadran, ki ga je popeljal iz tretje v drugo ligo. Na drugem primorskem derbiju bodo v Sežani gostovali Biljenci.


Najbolj brano