Obolel tudi otrok iz Izole?

Na izvid o podtipu salmonele pri obolelem zaposlenem v kuhinji lucijske osnovne šole v koprskem NIJZ še čakajo, zato še ne morejo potrditi, ali je bil to vir okužbe lucijskih šolarjev. Minuli teden pa so v izolski bolnišnici verjetno zaradi okužbe s salmonelo zdravili otroka iz izolske občine.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

LUCIJA > Med tem ko se izbruh okužbe s salmonelo med lucijskimi osnovnošolci počasi umirja, so minuli teden na pediatričnem oddelku izolske bolnišnice zdravili otroka z znaki iste okužbe, ki je doma v izolski občini in obiskuje eno izmed tamkajšnjih šol.

Epidemiolog Boris Kopilović iz koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sicer poudarja, da občasno prihaja do posamičnih primerov okužbe s salmonelo, zato za zdaj ne kaže takoj povezovati lucijskega izbruha okužbe s salmonelo s tem posamičnim primerom. “Po za to sprejetem protokolu se pediatri vsakemu novemu primeru strokovno posvetijo in ga zabeležijo, vendar pa sporočanje o njih poteka po za to običajni poti. Kadar pa zaznajo več primerov, gre za drugačen način obveščanja in ukrepanja, kar pa se za zdaj v Izoli še ni pojavilo.”

Glede raziskovanja vzroka okužbe s salmonelo v lucijski osnovni šoli, ko so potrdili tudi okužbo pri zaposlenem v kuhinji te šole, pa dodaja: “Na izvide iz celjskega osrednjega laboratorija še vedno čakamo. Ko jih bomo prejeli in jih primerjali z nekaj izvidi okuženih lucijskih šolarjev, bomo lahko ali potrdili ali zavrnili domnevo, da je bil vir okužbe šola.”

Predstojnica pediatričnega oddelka v izolski bolnišnici Alenka Stepišnik pa je potrdila, da so minuli teden na oddelku zdravili otroka, “ki smo ga hospitalizirali z znaki enterokolitisa. Iz mikrobiologije smo dobili informacijo po telefonu, da gre najverjetneje za prisotnost salmonele v blatu, vendar dokončnega izvida še nimamo. Otrok sicer ni šolar lucijske osnovne šole.”


Najbolj brano